Nedovoljno razvrstavanja otpada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2018, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedovoljno razvrstavanja otpada

Razvrstavanje otpada u domaćinstvima još je nedovoljno zastupljeno u Srbiji. To za posledicu ima i pojavu sve većeg broja deponija i smetlišta.

Kao jedan od razloga za izbegavanje primarne separacije, građani navode nedovoljan broj kanti i kontejnera.

Nekontrolisano bacanje otpada na deponije, nepovoljno utiče na životnu sredinu, ali i na zdravlje ljudi, naročito onih koji žive u blizini. Loši uticaji deponija kao što su emitovanje sumpor-dioksida, ugljen-dioksida, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << benzena i olova povećavaju rizik od bolesti respiratornih organa.

"Primarna separacija otpada se trenutno primenjuje na podzemnim kontejnerima koji su locirani u centru grada. Taj širi centar grada je oivičen ulicama. Na toj teritoriji se nalazi 70 kontejnera u koje naši sugrađani mogu da ubacuju ambalažni otpad", kaže Danijela Jankov, iz preduzeća "Čistoća".

Recikliranje smanjuje količinu otpada na deponijama i samim tim dodatno krčenje zemljišta za nove deponije. Smanjuje ispuštanje štetnih gasova i procednih voda koje uzrokuju zagađenje vazduha i vode.

Neadekvatno upravljanje otpadom je jedan od većih problema sa aspekta zaštite životne sredine, a rezultat je neadekvatnog stava društva prema otpadu.

U Asocijaciji reciklera ambalažnog otpada kažu da se svega pet  procenata otpada reciklira, dok preostalih 95 odsto završi na deponijama i smetlištima.

"Reciklažom sprečavamo zagađenje životne sredine, omogućavamo da sekundarne sirovine koje se dobijaju recikažom budu zamena za nove proizvode i za proizvodnju novih proizvoda. Umanjuje se eneregija za proizvodnju novih proizvoda, umanjuje se emisija CO2 i to je ekološko-energetski doprinos", kaže Mihail Mateski, Asocijacija reciklera ambalažnog otpada.

U zemljama u kojima je separacija otpada u domaćinstvima slabo zastupljena, dolazi do povećanja broja deponija i njihovih loših uticaja. Jedan od načina za rešavanje tog problema jeste stimulacija građana u vidu novčanih nadoknada za povraćaj plastične ambalaže, kao što je to u razvijenim državama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.