Nedostaje lekara u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2016, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostaje lekara u Pančevu

U opštoj bolnici Pančevo radi na neodređeno vreme nešto više od hiljadu lekara i medicinskih sestara. Na osnovu odluke Vlade o maksimalnom broju zaposlenih trenutno nedostaje 17 medicinskih radnika.

Broj je znatno veći prema normativima odobrenim kadrovskim planom iz 2014. godine. Prema toj računici nedostaje 20 lekara i 59 medicinskih tehničara.

"Na svim hirurškim odeljenjima imamo manjak kao i na neurologiji. Ostala odeljenja su na nekoj donjoj granici. Trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi i tu još kadra ali najteže nam je na hirurgiji gde imamo po sistematizaciji pravo na 20 hirurga a mi ih imamo 13", kaže dr Slobodan Ovuka, direktor Opšte bolnice Pančevo.

Manjak lekara posledica je višegodišnjeg embarga na specijalizacije kao i odlaska medicinskih radnika u inostranstvo i u privatne ustanove. Najviše zbog toga trpe pacijenti.

Nedavno je u stalni radni odnos primljeno šest lekara koji su poslati na specijalizaciju. Bolnica trenutno ima pravo da zaposli još 17 ljudi i čeka se dobijanje saglasnosti kaže direktor Ovuka.

"Na specijalizaciji imamo trenutno oko 15 ljudi. Naredne godine čim dobijemo pravo na zapošljavanje planiramo još 8-9 specijalizacija tako da pokušavamo maksimalno da obezbedimo neku smenu generacija", kaže dr Slobodan Ovuka, direktor bolnice.

Problem je i to što je petina lekara pred penzijom, a novim specijalistima pogotovo iz hirurških grana potrebno je bar nekoliko godina do sticanja odgovarajućeg radnog iskustva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.