Nedimović i Ću otvorili biogasnu elektranu u Subotištu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2019, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović i Ću otvorili biogasnu elektranu u Subotištu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i generalni direktor Organizacije UN za hranu i poljoprivredu Ću Dongju, koji je kao čelnik FAO prvi put u istoriji te organizacije posetio Srbiju, prisustvovali su danas otvaranju biogasnog postrojenja "Đurđević" u Subotištu kod Pećinaca.

"Ovo je prvi put u istoriji FAO od 1945. da direktor FAO posećuje Jugoslaviju, Srbiju i Beograd", naglasio je Nedimović i dodao da je Ću došao u Srbiji jer se zainteresovano za srpsku poljoprivredu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ću je, dodao je Nedimović, došao u Subotište, bio je danas i u Zemunu na pijaci.

"Došao je da vidi srpsku poljoprivredu, ne da sluša neke lepe reči već da se uveri kako to funkcioniše kod nas", naveo je ministar.

Podsetio je da je Ću čovek koji je napravio revoluciju kada je reč o modernim tehnologijama u kinskoj poljoprivredi i na naučni način razrešio gomilu problema, kao i da nije slučajno što vodi jednu od najvećih organizacija u UN.

"Nema boljeg intelektualnog potencijala nego što postoji u FAO kada je reč o hrani. Njihov posao je da pruže nama podršku i da nam približe sve ono što se dešava u svetu", naglasio je Nedimović i dodao da je digitalizacija sve prisutnija i u poljoprivredi.

Doskorašnji zamenik ministra poljoprivrede Kine Ću Dongju rekao je novinarima da mu je velika čast što je došao u posetu Srbiju i istakao da srpska poljoprivreda ima veliki potencijal, zbog velike prirodne raznovrsnosti.

Ću je ukazao na značaj digitalizacije u poljoprivredi i dodao da je sa premijerkom Anom Brnabić razgovarao sa o "digitalnoj farmi", projektu koji se razvija u Srbija.

PET MB AGRAR je počeo 2018. sa izgradnjom biogasnog postrojenja za proizvodnju električne energije kapaciteta 1 MW i toplotne energije kapaciteta 1 MW, uz mogućnost proširenja proizvodnje električne energije na 2 MW.

Za proizvodnju električne energije kao energenti koristi se kukuruzna silaža, stajnjak od goveda, klanični otpad, i ostale sirovine kao ostaci od prehrambene industrije,voća,povrća, odnosno sve materije koje su sklone truljenju.

U sastavu Industrije mesa Đurđević, nalazi i firma PET MB Agrar koja se bavi poljoprivrednom i stočarskom proizvodnjom. PET MB Agrar poseduje farmu kapaciteta 2.000 junadi i obrađuje oko 750 hektara zemlje.

Proizvedena električna energija koja se proizvede ide u električnu mrežu za masovno korišćenje, poznata kao zelena energija, dok se toplotna energija koristi za grejanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otpad iz klanica kao pogonsko gorivo

Izvor: RTS, 11.Okt.2019

Prvi put od osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, njen generalni direktor posetio je Srbiju. Ću Dongju je sa srpskim zvaničnicima razgovarao o korišćenju moderne tehnologije u agraru i otvaranju udaljenih tržišta za srpsku hranu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.