Nedimović: Potreba za carinskom unijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2017, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Potreba za carinskom unijom

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio danas da je Srbija morala da odreaguje na ishitrenu odluku Hrvatske da poveća takse da bi zaštitila interese srpskih voćara i povrtara i da se posle tog slučaja još više vidi potreba da se, što je predlog predsednika Aleksandra Vučića, uklone sve barijere i uspostavi carinska unija u regionu.

Ministar je rekao da od juče nema zastoja prilikom izvoza u Hrvatsku poljoprivrednih proizvoda, odnosno da je sve vraćeno na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << režim od pre 15. jula.

On je kazao da smo se vratili na režim od pre toga u pogledu voća, povrća i svega drugog, kao i da su se naši ljudi u inspekcijskim organima i carini dali svoj maksimum i zaštitili srpsko tržište.

U toku je anketiranje oko 160 izvoznika voća i povrća kako bi se utvrdilo da li bilo štete zbog povećanja taksi za 22 puta za fitosanitarne preglede prilikom uvoza voća i povrća iz trećih zemalja među kojima je i Srbija, a Nedimović kaže za RTS da je to bilo neverovatno stanje, ali i da iz toga treba izvući pouke.

"Mislim da je ovo jedna škola za druge, da ne treba imati ovakve ishitrene reakcije i da na našem prostoru treba da postoji komunikacija i dobra saradnja, a naročito u trgovini. I da je predlog predsednika Srbije Vučića od pre nekoliko meseci za otklanjanje svih barijera i uspostavljanje carinske unije nešto što je neophodno, kako bi roba nesmetano funkcionisala i kako bi kvalitet isplivao na površinu", naglasio je Nedimović.

Ističe da EU egzistira na jedinstvenom ekonomskom tržištu i da takve protekcionističke mere nisu dozvoljene i da Srbija kao zemlja koja želi da uđe u EU to poštuje, dok članice EU naročito ne bi smele to da rade.

Ministar kaže da može donekle da razume nezadovoljstvo poljoprivrednika u Hrvatskoj, ali da uvek postoje problemi i da su poljoprivrednici nezadovoljni i u Srbiji i drugim zemljama u regionu, ali da to ne znači da treba tako jednostrano reagovati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.