Neće da se sele u Novi Sad zbog funkcije

Izvor: Blic, 04.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće da se sele u Novi Sad zbog funkcije

PANČEVO - Iako je Pančevo četvrti grad po broju stanovnika u Vojvodini, na mestu pokrajinskog ministra nema nijednog Pančevca. Najviša pozicija na koju su političari iz Pančeva u prošlom sazivu vojvođanskog parlamenta stigli je mesto pomoćnika pokrajinskog sekretara, dok će u novom sazivu to biti mesto predsednika skupštinskog odbora. Kao glavni razlog zašto ih nema više na značajnim funkcijama u pokrajini, pančevački političari navode svoju nespremnost i nespremnost kolega da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se presele u Novi Sad.

Jedine značajne funkcije koje će u pokrajini obavljati Pančevci su mesta u skupštinskim odborima. Na njih su došli odbornici liste „Za evropsku Vojvodinu" koji su izabrani po većinskom izbornom sistemu Petar Andrejić, Aleksandar Vig i Siniša Kojić (svi iz Demokratske stranke). Najjaču funkciju i u novoj podeli ima Andrejić, koji je po treći put predsednik Odbora za utvrđivanje istovetnosti pokrajinskih propisa na jezicima u službenoj upotrebi. Kojić i Vig su postali članovi u po dva odbora. Siniša Kojić je član odbora kojem Petar Andrejić predsedava i kao publicista član Odbora za informisanje. Aleksandar Vig izabran je u Odboru za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine i Odbor za urbanizam i obrazovanje, nauku, kulturu, omladinu i sport.

Petar Andrejić, koji je na poslednjim izborima dobio treći uzastopni mandat u pokrajinskom parlamentu, kaže da se Izvršno veće Vojvodine ne sastavlja po principu regionalne zastupljenosti, pa zbog toga nije nužno da četvrti grad po veličini u pokrajini ima ministre.

- Vrednovanje kadrova za ulazak u pokrajinski vladu je, pre svega, stvar koalicionog dogovora. Zaista mislim da prepreku predstavlja fizička udaljenost Pančeva i Novog Sada. Svako nameštenje bi zahtevalo i preseljenje. Mi poslanici DS tražili smo od centrale pokrajinskog odbora bolju zastupljenost za grad i dobili uveravanja da će u drugoj raspodeli pomoćničkih mesta, a i u daljim raspodelama, biti mesta za kadrove iz Pančeva. S druge strane, trebalo bi naći ljude spremne da se odsele odavde, a to nije jednostavna odluka. Ostaje da sačekamo mesec dana, kad prođu godišnji odmori. Mislim da će bar jedno pomoćničko mesto biti obezbeđeno i sigurno imamo kadrova za to - kaže Andrejić.

Do najviše funkcije u prošlom sazivu pokrajinske vlasti iz Pančeva je stigla Vera Ugrčić-Ilić iz Pokreta „Snaga Srbije", koja je bila pomoćnik pokrajinskog sekretara. U drugoj polovini mandata prethodnog saziva na mesto predsednika nadzornog odbora Fonda za kapitalna ulaganja izabran je poslanik DS Aleksandar Vig. I on potvrđuje da su obavljeni razgovori kako da se više Pančevaca uključi u pokrajinsku administraciju.

- Ovo je bio samo prvi krug. Bitno je pozicioniranje i u javnim preduzećima i fondovima, a to će se desiti na jesen. Ipak, sve ide preko političke organizacije. Tu lobiramo za pozicije naših kadrova i uopšte kadrova iz Pančeva. Nisam ni očekivao mesto u Pokrajinskom izvršnom veću preko noći. Po sastavu Veće je odraz kontinuiteta i nove političke realnosti - kaže Vig.

Plata poslanika 37.000 dinara

Pokrajinski poslanici imaju pravo na poslanički paušal (35 odsto plate predsednika odbora na stalnom radu) koji je u julu iznosio 37.627,13 dinara. Predsednici odbora, prema toj računici, imaju platu oko 100.000 dinara. Poslanici za sednice dobijaju i dnevnice u visini pet odsto od prosečne plate u Srbiji. Poslanicima koji na sednice Skupštine ili odbora dolaze svojim automobilima dobijaju i naknadu u visini od 15 odsto cene potrošenog goriva. Ukoliko na sednice dolaze javnim prevozom, imaju pravo na besplatnu kartu. Kako kažu u Skupštini Vojvodine, sva prava poslanika još nisu utvrđena, pošto je pokrajinski parlament tek konstituisan.

Državni sekretar postao opozicija

Potpredsednik Nove Srbije Branko Jocić na mesto u pokrajinskom parlamentu došao je preko koalicione liste sa DSS. Bivši direktor Republičke direkcije za puteve i javnog preduzeća „Putevi Srbije", potom državni sekretar u Ministarstvu za kapitalne investicije, sada je opozicija u pokrajinskom parlamentu. Jocić će, osim na sednicima, učestvovati i u radu Odbora za privatizaciju i za predstavke i predloge.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.