Ne uskraćivati već omogućiti deci slobodnu igru i maštanje (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2022, 11:15

Ne uskraćivati već omogućiti deci slobodnu igru i maštanje (AUDIO)

Odmor i slobodno vreme su veoma važni za pravilan razvoj dece. Stručnjaci tvrde da je slobodna igra podržana od roditelja jedan od najboljih čuvara mentalnog zdravlja dece. Međutim, savremenim tendencijama ne odolevaju ni roditelji koji nametanjem brojnih aktivnosti svojoj deci oduzimaju vreme za slobodnu igru, čulo se na nedavno održanom Festivalu mentalnog zdravlja u Novom Sadu.

Da je važno da dete ima vreme za istraživanje sveta na način koji mu prija, da se oseća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samopouzdano, sigurno, opušteno i da ono čime se bavi bude izvor njegovog zadovoljstva, definisano je i članom 31 Konvencije o pravima deteta.

Novosadski gimnazijalac i predstavnik Gradskog učeničkog parlamenta Vukašin smatra da i njegovi vršnjaci kao i mlađi nisu imali previše slobodne igre.

Profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu doktor Ivana Mihić ističe da savremeni roditelji imaju problema sa organizacijom slobodnog vremena kod dece, napominjući da usvajanje činjenica nije ishod dečije slobodne igre.

Dodaje da smo zaboravili da su se najoriginalnije ideje rađale u dokolici, da smo najbolje maštali igrajući se u prirodi, na nekom drvetu, sanjali o putovanjima i bili najbolji borci kada zatreba.

Profesorka Mihić napominje da kroz slobodno odabranu igru dete definiše svaki doživljaj i nesmetano i nesvesno ga saopštava roditelju. Na taj način razvija svoje emocionalne i socijalne veštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.