(Ne)bezbednost na pružnim prelazima - jesu li krive rampe ili vozači?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2018, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)bezbednost na pružnim prelazima - jesu li krive rampe ili vozači?

Sudari vozova i drumskih vozila, ali i nesreće u kojima su pešaci na pruzi gubili živote obeleže svaku, pa i ovu godinu. A da li su vozači svesni sopstvene odgovornosti, opasnosti i potrebe za poštovanjem znakova proveravali smo na terenu.

Interesantno je da vozači podstaknuti nesrećama o kojima se prethodnih dana pisalo u medijima, uglavnom smatraju da su slične uzrokovane nepažnjom vozača, a kako kažu čak i kada je rampa podignuta dobro pogledaju pre nego pređu prugu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Statistike takođe potvrđuju da su upravo vozači drumskih vozila, svojom nepažnjom, najčešći izazivači nezgoda, a čak i tamo gde ne postoje rampe prelazi su obeleženi Andrejinim krstom i ostalom signalizacijom.

"Sve statistike u proteklih desetak godina pokazuju da je oko 95 odsto nesreća na putnim prelazima uzrok i posledica nepažnje i neodgovorne vožnje i ponašanja vozača drumskih vozila i drugih učesnika u drumskom saobraćaju", istakao je ranije direktor Medija centra "Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević

Ipak, greške se dešavaju na obe strane, kao i kvarovi na električnim rampama. Zato i kada je rama uspravna zaustavljanje je obavezno, a znak STOP je još samo jedan od onih koji nas na to podsećaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.