Naši stručnjaci proučavaju slepe miševe, uzorke šaljemo u Kinu (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2022, 09:58

Naši stručnjaci proučavaju slepe miševe, uzorke šaljemo u Kinu (AUDIO)

U vreme pandemije kovida 19, kada su se mnogi svetski istraživači usmerili na povezanost slepih miševa i tog virusa, Srbija je odlučila da se pridruži ispitivanjima. Petrovaradinska tvrđava jedna je od nekoliko lokacija u našoj zemlji na kojima se proteklih meseci uzorkuje krv slepih miševa, a nalazi će biti poslati u Kinu. Protekle sedmice stručnjaci i studenti, proučavajući te životinje, privukli su pažnju brojnih posetilaca Tvrđave. Bila je to prilika da i mi saznamo više o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << metodama i cilju istraživanja.

Petrovaradinska tvrđava jedno je od najznačajnijih skloništa slepih miševa u Vojvodini, a pre tog novosadskog lokaliteta uzorkovani su na još dva mesta u istočnoj Srbiji – u Zlotskoj klisuri kod Bora i Samanjcu kod Rtnja, kao i u Deliblatskoj peščari i u Beogradu.

Slepi miševi se hvataju u specijalnu mrežu, obeležavaju, uzimaju im se podaci i uzorkuje krv, objašnjava Branka Bajić, istraživač saradnik u Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ u Beogradu. Kako kaže, mnogi od 31 vrste, koliko ih ima u Srbiji, prstenovani su ranije i mnogo toga se o njima može zaključiti nakon ponovnog hvatanja.

U međunarodnu saradnju s kineskim partnerima uključene su tri institucije u Srbiji, navodi doktor bioloških nauka Milan Paunović, koji je savetnik i kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Naše institucije su višegodišnji partneri u mnogim projektima sa Kineskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, koji je i započeo ispitivanje u vezi s virusima, ističe za naš radio virusolog Gorana Stamenković.

Kako nam je objasnila, rezultati istraživanja o prisustvu virusa kod slepih miševa u Srbiji biće poznati u narednih godinu dana i biće publikovani i na srpskom jeziku. Kako kaže, slična ispitivanja Institut za biološka istraživanja radio je na početku epidemije, ali virus Sars-kov 2 tada nije uočen ni kod jedne jedinke.

Stamenković napominje da je od početka pandemije u svetu znatno uznapredovala metodologija istraživanja, naročito u Kini, te očekuje da će bilateralni ugovor o saradnji, koji sa kineskim Sidisijem imaju u protekle četiri godine i koji je bio osnov za istraživanje virusa, prerasti u zajednički projekat.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.