Nandor Major dobitnik nagrade Karolj Sirmai

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2016, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nandor Major dobitnik nagrade "Karolj Sirmai"

Nagrada koja se svako godine dodeljuje naizmenično u opštinama Vrbas i Temerin, ove godine je dodeljena Nandor Majoru za zbirku novela na mađarskom jeziku.

Ovogodišnja nagrada "Karolj Sirmai" pripala je Nandor Majoru za zbirku novela "Na uglu ulice, kad se osvrnemo" na mađarskom jeziku. Tročlani žiri je analizirao knjige sedam pisaca koje su objavljene u protekle dve godine na mađarskom jeziku, a koliko je njihova uloga bila zahtevna, potvrdio je član odbora za dodeljivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nagrade, Đeze Bordaš:

"Dosta je teško. Naročito kada su srpski autori u pitanju, jer ima između 80 do 100 objavljenih knjiga. Selekcijom se pravi izbor, a članovi žirija su dobri poznavaoci naše književnosti, pa već unapred znaju šta može doći u obzir."

Svečanu dodelu nagrade, koja se sastoji iz diplome, novčanog dela i zlatnika ovog memorijala, organizovao je Kulturni centar u Vrbasu u saradnji sa Odborom za dodeljivanje nagrade. Pobednik, Nandor Major, nije bio u mogućnosti da dođe na dodelu, pa je nagrada uručena njegovoj supruzi, a publika se sa njegovim radom upoznala kroz čitanje novela i osvrt književnih kritičara.

"To je realizam, nije magičan, ali je realizam. Njegova proza je čitljiva, ali istovremeno i dramatična, jer govori o našim životima", rekao je o pobedniku predsednik žirija Đula Gobi Feher.

Memorijal u čast pisca Karolj Sirmaia, kao i prestižnu nagradu, čiji su dobitnici bili i Aleksandar Tišma, Vida Ognjenović, Ištvan Nemet i mnogi drugi, opštine Vrbas i Temerin su ustanovile 1975. godine i od tada se dodeljuje bijenalno za prozna dela na srpskom, odnosno mađarskom jeziku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.