Nagrade DKV Terziću, Belićevoj i Kovačevićevoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2016, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade DKV Terziću, Belićevoj i Kovačevićevoj

Društvo književnika Vojvodine dodelilo je nagradu za knjigu godine pesniku Nedeljku Terziću za naslov "Glad i gledaj", za prevod godine nagrađena je Zdenka Valent-Belić, dok je nagrada "Miroslav Striber" pripala Irini Hardi-Kovačević.

Knjiga pesama "Glad i gledaj" ("AM Graphic", Sremska Mitrovica ) rezultat je autorovog dugog i strpljivog, gotovo petogodišnjeg pisanja, kao i velikog pesničkog iskustva te predstavlja neku vrstu stvaralačkog sabiranja njenog autora, posebne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << brige o sopstvenom delu, kao i minucioznog rada i posvećenosti svakoj slici, svakom stihu, svakoj pesmi, ocenio je žiri DKV-a.

"Nadahnut stvarnošću, knjigom "Glad i gledaj" Nedeljko Terzić predstavio je jednu višu stvarnost, upravo pesničku nadstvarnost koja mu, uz njegova ranija dela, obezbeđuje ozbiljno mesto u našoj savremenoj književnosti", dodaje se u obrazloženju.

Nagrada DKV-a za prevod godine dodeljena je Zdenki Valent-Belić za prevod sa slovačkog jezika romana "Dogodilo se prvog septembra (ili nekog drugog dana)", Pavola Rankova (Sezam Book, Beograd).

U obrazloženju je navedeno da je Valent-Belić afirmisani prevodilac sa slovačkog na srpski i sa srpskog na slovački i da se posebno istakla u prevodima dela za projekat "Sto romana" izdavačke kuće "Arhipelag", kao što su knjige Dušana Mitane (Kraj igre), Stanislava Rakusa (Nenapisani roman), Antona Balaža (Logor posrnulih žena), Dušana Dušeka (Ozeble ruke).

Nagrada "Miroslav Striber" dodeljena je Irini Hardi Kovačević za knjigu priča i legendi pod nazivom "Nebo nad Krsturom", koju je objavila NIU "Ruske slovo" iz Novog Sada.

Knjiga obuhvata 31 priču o događajima s kraja 19. i početka 20. veka.

Žiri je posebnu pažnju skrenuo na koncipiranost knjige i činjenicu da je Kovačević prvo napravila popis čudesnih i fantastičnih pojava kod Rusina, učeći od Gogolja, majstora slovenskog pripovedanja, koji je od narodnih kazivanja, legendi, anegdota, mitova, pravio svoje priče.

"U tom spisku seoskih čudesa od kojih su satkane priče Irine Hardi-Kovačević ima pojava od crnog vrabca koji kažnjava za prestup, do zakutne babe, koja ima negativne magijske funkcije. Žiri smatra da knjiga bitno doprinosi upoznavanju kulturnih predstava i vrednosti rusinske zajednice", stoji u obrazloženju.

Nagrade će dobitnicima biti uručena na zasedanju redovne skupštine DKV 27. aprila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.