Nadležni ćute,  građani zgroženi

Izvor: Blic, 13.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadležni ćute, građani zgroženi

NOVI SAD - Nezvanični lider „Nacionalnog stroja" Goran Davidović pozvao je sve istomišljenike i „srpske patriote" da 7. oktobra izađu na novosadske ulice i priključe se njegovom „Maršu za jedinstvo Srbije". Na plakatima koje „krase" ocila, Davidović navodi da je povod marša protest „protiv svakog oblika autonomaštva, separatizma, sektašenja i podela" i poziva da mu se pridruži „svako kome na srcu leži nacionalna sloboda srpskog naroda".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prema zahtevu koji je predao policiji, Davidović je naveo da će se „srpska omladina" 7. oktobra okupiti kod spomenika radikalu Jaši Tomiću, kojem će položiti venac, nakon čega će se uputiti do Trga slobode, gde će pojedini, među njima i Davidović, održati govor. Najava skupa, koji će, sudeći po najavama na forumu neonacističkog sajta „Stormfront" biti vrlo posećen, izazvala je podeljene reakcije u novosadskoj javnosti. Za razliku od građana, koji su u najvećoj meri zgroženi, a delimično i zaplašeni najavom „naci" šetnje kroz grad u kojem žive brojne nacionalne manjine i postoje četiri zvanična jezika, stav policije i zvaničnika je poprilično indiferentan.

- Odlično! To je demokratija. Oni imaju pravo da prošetaju, dokle god poštuju zakon. Javnost je ta koja će da podrži ili da osudi ovu pojavu - izjavio je Tomislav Bogunović, predsednik Odbora Skupštine Vojvodine za bezbednost. On je napomenuo da ovakve „šetnje" iziskuju dodatne mere obezbeđenja, ali da policija treba da reaguje „tek ako se nešto desi".

Ovaj odbor je inače bio prvi koji je „Nacionalni stroj", nakon prošlogodišnjeg incidenta na Filozofskom fakultetu, proglasio za neonacističku organizaciju. U novosadskoj policiji „Blicu" je rečeno da je Davidovićev zahtev za organizaciju skupa zaprimljen, i da će se o njemu odlučivati shodno uobičajenoj proceduri, u skladu sa zakonom.

- Ustav dozvoljava organizovanje javnog skupa svim fizičkim i pravnim licima, a ja sam ga prijavio kao fizičko lice. Ne vidim zašto bi moja prava bila manje vredna od prava drugih - izjavio je za „Blic" Davidović, napominjući da mu „nije jasna" buka koja se podigla oko njegovog marša. On takođe nije našao ništa neobično u pozivu koji je, crvenim slovima, decidirano upućen „svim Srbima".

- Da, pozvao sam Srbe, ali će na skupu biti i onih koji to nisu, ali su im Srbija i Kosovo na srcu. Srbi su ipak moj prioritet. Nakon Novog Sada, slede marševi u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici - tvrdi Davidović, napominjući da je u pitanju samo propagandni trik. On je takođe odbio da preuzme odgovornost za sve one koji su svoj dolazak najavili na forumu „Stormfronta".

Goran Davidović Firer je za izazivanje verske i nacionalne mržnje nepravosnažno osuđen na godinu dana zatvora.

Ne sporeći prava drugih, u kancelariji novosadskog ombudsmana rekli su da je na policiji odluka da li će ovaj marš biti održan ili ne, ali su podsetili na član 9. Zakona o okupljanju građana u kom se navodi da će „nadležni organi zabraniti svaki skup koji izaziva i podstiče versku, nacionalnu i rasnu mržnju i netrpeljivost".

- To je tiha fašizacija Srbije. Davidović i njegovi istomišljenici su zapravo govornici određene političke elite. Nakon što je u Skupštini odbijen predlog da se krivično inkriminišu svi koji veličaju ratne zločine i zločince, postalo je očekivano, pa čak i normalizovano nacističko ponašanje koje čak ima i prećutno odobravanje političke elite - prokomentarisala je politikolog Snežana Kresoje, predsednica Centra za politiku i evroatlantsko partnerstvo.

- Generisanje strahova i stvaranje osećaja nebezbednosti i nesigurnosti kod drugih nisu demokratija. I ona ima granice – upozorava Kresoja.

Maja osuđuje

Gradonačelnica Maja Gojković izjavila je da je najava marša „velika provokacija prema gradu i prema svim Novosađanima". Ona je izjavila da se nada da će policija na pravi način reagovati na najavu marša. Osuda je stigla i iz SPS-a gde navode da je svaki „nacizam i neonacizam za osudu".

Na Himlerov rođendan

Marš neonacista koji je u Novom Sadu najavljen za 7. oktobar, organizuje se na godišnjicu rođenja jednog od vođa Trećeg Rajha Hajnriha Himlera, javio je novosadski Radio 021.

- Srpski neonacisti 7. oktobar, kao datum za svoj marš u Novom Sadu, nisu odabrali slučajno. Marš se održava u skladu s praksom poklonika nacističke ideologije da se obeležavaju rođendani vođa Trećeg Rajha", naveo je Radio 021, pozivajući se na svoje izvore.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.