Na severu Banata više posla nego radnika,  a sezonci odlaze u svet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2018, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na severu Banata više posla nego radnika, a sezonci odlaze u svet

Više od 100 hiljada ljudi u našoj zemlji radi sezonski posao. Takav rad, iako je oduvek bio deo takozvane sive zone, postao je još rasprostranjeniji i teži nakon ekonomskog propadanja države i posledica procesa privatizacije, a za mnoge porodice to je osnovni izvor prihoda. Na severu Banata posla ima više nego radnika. Najviše sezonaca potrebno je u poljoprivredi, mašinskoj industriji, u ugostiteljstvu i na fizičkim poslovima. Međutim, sve više njih, tragom boljih uslova sezonskog rada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odlazi iz naše zemlje.

Posredstvom kikindske Omladinske zadruge "Metalac", na privremenim i povremenim poslovima angažovano je oko 150 lica. Kako naglašavaju u toj zadruzi, prostora za posao je mnogo više, ali ne i dovoljnog broja zainteresovanih.

"Imamo potrebu za radnicima, i trenutno nam trebaju radnici za košenje trave, trebaju nam traktoristi, viljuškaristi, radnici za sezonske poslove u poljoprivredi. Prošle godine smo, recimo, odbili dosta potencijalnih poslova baš u poljoprivredi jer nismo imali dovoljno zainteresovanih radnika", kaže Žarko Ćirić, direktor Omladinske zadruge "Metalac"

Iako, prema tvrdnjama našeg sagovornika, poslodavci redovno izmiruju svoje obaveze, zainteresovani za privremene i povremene poslove sve češće se odlučuju za rad u inostranstvu.

"Na osnovu našeg iskustva i kontakata sa nezaposlenima, određeni broj radnika otišao je zbog posla u inostranstvo, najviše u Mađarsku i u Rumuniju. Takođe, postoje migracije i prema većim centrima", kaže Ćirić.

Važan argument svakako su i više dnevnice u inostranstvu, koje se za fizičke poslove kreću od 500 do 800 evra. Na severu Banata, recimo, satnica za rad u poljoprivredi je od 150 do 200 dinara i uvek se traži radnik više. Uz naporan fizički rad, sezonski poslovi u povrtarstvu podrazumevaju i obučenu radnu snagu.

"Tu svakako ima prostora za poslodavce da angažuju određeni broj sezonskih radnika. Zainteresovani sezonski radnici dobijaju mogućnost zaposlenja, ili dodatni prihod, ali obe strane trebalo bi da porade na tome. Jer, definitivno nemamo dovoljno obučene radne snage", kaže Nikola Filipović iz Udruženja "Banatska lenija".

Očekivanja su da će predloženom zakonskom regulativom o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima bit valjano regulisana pitanja kako minimalne cene rada, tako i uslova i rizika koje poslodavac i sezonski radnik ugovaraju, ali i inspekcijski nadzor. Ipak, sačekajmo da predložene zakonske norme zažive u praksi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.