NS: Tribine za srednjoškolce povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2016, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Tribine za srednjoškolce povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Savetovalište za mlade Doma zdravlja "Novi Sad" obeležiće Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a 1. decembar organizovanjem tribina u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" i Domu učenika srednjih škola "Brankovo kolo".

Na tribini u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj", koja je najavljena za 12.30 časova, o HIV infekciji govoriće Radmila Zobenica, savetnica u Institutu za javno zdravlje Vojvodine i Goran Kljajić, predsednik udruženja "Crvena linija".

Razgovor u Domu "Brankovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kolo" zakazan je za 19.30 časova, a mladima će se obratiti mr sci. med. Dragana Zarić iz Savetovališta za mlade Doma zdravlja "Novi Sad" i Goran Kljajić, predsednik udruženja "Crvena linija". Gosti tribine biće i učenici Srednje muzičke škole "Isidor Bajić".

Programi imaju za cilj da mladima u Novom Sadu pošalju poruku o neophodnosti posedovanja znanja i veština o prevenciji ove neizlečive bolesti i utiču na smanjenje stepena stigmatizacije i diskriminacije u odnosu na osobe koje žive sa HIV/AIDS-om.

Prema najnovijim procenama Svetske zdravstvene organizacije i UNAIDS-a u svetu sa HIV-om živi 36,7 miliona osoba. Procenjuje se da je u svetu u 2015. godini virusom HIV-a zaraženo oko 2,1 milona ljudi, od toga oko 240.000 dece mlađe od 15 godina. Od 1981. godine kada je zabeležen prvi slučaj ovog oboljenja, od posledica infekcije HIV virusom umrlo je oko 35 miliona ljudi.

Ove godine u svetu se dan borbe protiv HIV/AIDS-a obeležava pod sloganom "End AIDS by 2030". Moto kampanje je da se javnost podseti na jedan od Milenijumskih ciljeva održivog razvoja, a to je da se do 2030. godine okonča epidemija infekcije HIV virusom, navodi se u saopštenju.

Tribine u Novom Sadu realizuju se u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Udruženjem "Crvena linija", gimnazijom "Jovan Jovanović Zmaj", Srednjom muzičkom školom "Isidor Bajić" i Domom učenika srednjih škola "Brankovo kolo".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.