NEĆE DA BUDU SUMNJIVA LICA Sakupljači sekundarnih sirovina smatraju da su čuvari kontejnera atak na ZDRAV RAZUM

Izvor: Blic, 22.Jun.2017, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEĆE DA BUDU "SUMNJIVA LICA" Sakupljači sekundarnih sirovina smatraju da su "čuvari kontejnera" atak na ZDRAV RAZUM

Više od 30 organizacija i udruženja osudilo je angažovanje privatnih kompanija koje će u Novom Sadu „čuvati“ kontejnere.

Osuda stiže pošto organizacije veruju da će biti ugroženo dostajnstvo i pravo na rad neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina, koji prema Asocijaciji reciklera amalažnog otpada, donose na reciklažu preko 80 odsto plasitčnih boca koje se recikliraju.

- Ova mera usmerena je na sprečavanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da sakupljaju reciklabilni otpad iz komunalnih kontejnera na teritoriji Novog Sada, čime ekonomski najranjiviji članovi i članice našeg društva obezbeđuju osnovnu egzistenciju za sebe i svoje porodice- saopšteno je iz Asocijacije reciklera.

Kako dodaju u svom apelu za odbranu sakupljača sekundarnih sirovina, čin angažovanja „čuvara kontejnera“ je atak na zdrav razum građana.

- Bez obzira na činjenicu da je Zakonom o upravljanju otpadom i Zakonom o komunalnim delatnostima definisano da vlasništvo nad komunalnim otpadom odloženim u namenske kontejnere pripada javno komunalnom preduzeću, ovaj čin je atak na zdrav razum građana Novog Sada i Srbije i sa stanovišta humanosti predstavlja beskrupulozno kršenje ljudskih prava, a sa stanovišta ekonomije nerazumnu odluku da građani i građanke javnim novcem plaćaju privatnoj kompaniji uslugu sumnjive svrhe- dodaju iz asocijacije.

Recikleri upozoravaju da čak 70 odsto sakupljača sekundarnih sirovina pripada romskoj nacionalnoj manjine, čiji pripadnici zbog loših uslova života i etničkih predsrasuda ne mogu da nađu zaposlenje, a ovim im se, ugrožava ustavno pravo na rad.

-Sakupljači sakupljajući otpad za reciklažu deluju za dobrobit svoje zajednice, prehranjuju svoje porodice, troše zarađen novac u komšijskim radnjama, plaćaju struju, vodu, školovanje svoje dece, učestvuju u ekonomskom oporavku svoje zemlje. U ovom trenutku sakupljači predstavljaju zamajac cirkularne ekonomije u Srbiji obezbeđujući stvaranje nove vrednosti iz otpada i umanjujući neospornu štetu koju čini njegovo odlaganje u životnu sredinu- kazali su u protestnom pismu.

Iz Asocijacije upozoravaju da „prenos ovlašćenja na privatne agencije za usluge fizičkog obezbeđenja i davanje slobode da procenjuju ko je "sumnjivo lice" i prava da mu ograniče slobodu kretanja, daleko prevazilazi do sada poznatu praksu i ostavlja ogromnu mogućnost za zloupotrebu i diskriminaciju“.

Podsetimo, „Gradska čistoća“ dodelila je ugovor dvema privatnim kompanijama za posao fizičkog obezbeđivanja kontejnera. Oniće patrolirati oko kontejner, sprečavati da se na njima ispisuju grafiti i da se oni uništavaju i slično. Odmah nakon odluke o angažovanju firmi usledila je polemika u javnosti o ovlašćenjima privatnih firmi koje imaju pravo da zadrže izgrednike, što je inače posao policije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.