NDNV: Lokalnim samoupravama potreban plan za informisanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2015, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDNV: Lokalnim samoupravama potreban plan za informisanje

Akcioni plan za informisanje, koji bi trebalo da usvoji svaka lokalna samouoprava pomogao bi sprovođenje novih medijskih zakona, ocenila je večeras medijska ekspretkinja Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Žužana Serenčeš.

Serenčeš je na okruglom stolu o Predlogu akcionog plana za informisanje u Subotici, ocenila da lokalna samouprava treba jasno da utvrdi šta predstavlja javni interes u informisanju građana u lokalnoj sredini, kao i da ne treba da smanjuju sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja će biti za to izdvojena kroz konkurse.

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković rekla je da je važno pronaći način da komunikacija na jezicima manjina opstane.

"Moraćemo se okretati novim formama medija, koji će moći da budu osnivani u sferi civilnog društva, sa ciljem da se ostvari javni interes, nesmetani protok informacija i debata i da se omogući informisanje na svim jezicima zajednice u interesu razvoja duha tolerancije i multikulturalnosti", kazala je Janković.

Predsednik Upravnog odbora NDNV Nedim Sejdinović rekao je da su pojedini strani donatori pokazali veliku zainteresovanost za medije civilnog društva, pogotovo za one koji će biti manjinski i višejezični.

"Neophodno je izvršiti značajan pritisak na državu da se pronađu jasni mehanizmi finansiranja manjinskog informisanja, bilo medija čiji su osnivači nacionalni saveti ili medija čiji su vlasnici udruženja građana ili nezavisni novinari, a koji imaju sadržaje i na manjinskim jezicima", ocenio je Sejdinović.

Predlogom Lokalnog akcionog plana predviđeno je da o dodeli sredstava odlučuju nezavisne stručne komisije, što trenutno nije slušaj u Subotici, jer je predsednik komisije postavljen kroz političke odluke.

Učesnici su se saglasili da u Subotici trenutno ne postoji transparentnost u radu komisija, a da bi ovaj problem bio rešen, potrebno je obezbediti da sednice budu otvorene za javnost, kao i da se obezbedi pravo žalbe na odluke.

Okrugli sto o nacrtu predloga Lokalnog akcionog plana za razvoj informisanja organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji i Gradom Suboticom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lokalne samouprave treba da imaju plan za informisanje

Izvor: Blic, 05.Dec.2015, 01:20

Akcioni plan za informisanje, koji bi trebalo da usvoji svaka lokalna samouoprava pomogao bi sprovođenje novih medijskih zakona, ocenila je večeras medijska ekspretkinja Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Žužana Serenčeš...Serenčeš je na okruglom stolu o Predlogu akcionog plana za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.