NBS povećala referentnu kamatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2022, 14:29

NBS povećala referentnu kamatu

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je povećala referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena na pet odsto, dok je stopa na depozitne olakšice uvećana na četiri, a stopa na kreditne olakšice na šest odsto.

Donošenjem ovakve odluke NBS nastavlja da pooštrava monetarne uslove i da utiče na ograničavanje sekundarnih efekata rasta cena putem inflacionih očekivanja i time doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije.

NBS ističe da se ekonomija Srbije i dalje suočava sa troškovnim pritiscima iz međunarodnog okruženja, dok i dalje izražene geopolitičke tenzije i volatilno kretanje svetskih cena energenata i hrane prethodnih meseci upućuju na opreznost monetarne politike Narodne banke Srbije.

Ovo je deveto uzastopno povećanje referentne kamate, koja je od aprila povećana za četiri procenta. Istovremeno, Narodna banka Srbije ograničava efekte prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i uslove povećane globalne neizvesnosti, a stabilnosti doprinosi i održavanjem relativno stabilnog kursa dinara prema evru, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.