NASA: Na površini Meseca pronađena voda; Rusija: Otkriće koje to nije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2020, 06:44

NASA: Na površini Meseca pronađena voda; Rusija: Otkriće koje to nije

Na površini Meseca pronađena je voda prvi put uz pomoć SOFIA teleskopa, saopštio je administrator NASA Džim Bridenstajn na Tviter nalogu.

On je naveo da se još ne zna da li ona može da bude korišćena kao resurs. Detalji otkrića biće saopšteni na konferenciji za novinare koja će uskoro biti održana.

Rusija: Otkriće koje to nije

Informacije o prisustvu vode na osvetljenoj strani Meseca nisu novost, jer je ruskim naučnicima to poznato od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2010. godine, ali su američke kolege odbijale da u to poveruju, izjavio je šef laboratorije svemirske gama-spektroskopije pri Institutu za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka Igor Mitrofanov.

Prema njegovim rečima, to je otkrio još 2009. godine ruski instrument Lend, koji je nastao u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i montiran je na američkom mesečevom satelitu LRO, ali američke kolege tada nisu verovale ruskim naučnicima.

„Prvobitni američki koncept bio je da se voda na polovima nalazi samo u konstantno neosvetljenim kraterima, a kada smo počeli eksperiment Lend na američkom LRO videli smo znake prisustva vode i na redovno osvetljenoj površini Meseca", rekao je Mitrofanov, prenosi Sputnjik.

Dodao je da su američki naučnici i dalje smatrali da tamo ne može biti vode, a mišljenje nisu promenili ni kada su ruski naučnici u časopisu "Sajns" objavili ono što su videli.

„Sada su i oni došli do tog velikog otkrića, videli su da na osvetljenoj površini Meseca ima vode. Još jedan veliki uspeh američke nauke, čestitam im“, prokomentarisao je Mitrofanov današnje saopštenje NASA o velikom otkriću.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.