„NARVIK“NA NIŠANU

Izvor: Kurir, 24.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„NARVIK“NA NIŠANU

Za vlasništvo nad jedinim hotelom u Kikindi vodi se oštra berzanska utakmica. Firma „Džet kompani“ zasada otkupila 11 odsto akcija

KIKINDA - Svojevremeno najprestižniji hotel u Vojvodini koji je ime dobio po bratskom gradu iz Norveške Narviku mogao bi uskoro da dobije nove vlasnike. Kikindska firma „Džet kompani“ vlasnika Zorana Mileševića kupila je za oko 5,3 miliona dinara paket od 1.557 akcija koji je bio u vlasništvu Fonda PIO. Milešević je pazario i hartije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << od vrednosti malih akcionara i sada poseduje 11 odsto kapitala ovog hotela, koji je prvi goste primio davne 1979. godine.

- U igri su dva inostrana potencijalna partnera, čija je vizija da se smeštajni kapaciteti iskoriste za razvoj seminarskog i lovnog turizma. Buduće vlasnike očekuju investicije u rekonstrukciju instalacija i fasade, a potom i enterijera. Nismo jedini u Kikindi koji su zainteresovani da kupe hotel. S obzirom na to da se trgovanje akcijama odvija svakodnevno na berzi, vrlo je teško predvideti dalji razvoj događaja. U skladu sa zakonom i statutom „Narvika“, uputili smo zahtev za održavanje skupštine akcionara tokom narednog meseca. Tržišnu poziciju hotela mogla bi da ojača i najavljena rekonstrukcija sportskog aerodroma u Kikindi, koji bi, kako je najavljeno, mogao da dobije status povremenog graničnog prelaza - navodi Milešević, koji je inače i vlasnik RTV VK iz Kikinde.

Prema poslednjoj kategorizaciji, „Narvik“ ima četiri zvezdice i poseduje 22 jednokrevetne i 74 dvokrevetne sobe, tri apartmana, jednu rezidenciju, zatvoren bazen, saunu, restoran i ostale prateće elemente. Hotel zauzima 17.000 kvadratnih metara. Prema procenama Mileševića, optimalan broj zaposlenih ne bi trebalo da bude veći od šezdeset. Klijentelu koja odseda u „Narviku“, sem domaćih, čine i inostrani gosti. Pored italijanskih lovaca, zbog poslova u kikindskim fabrikama „Livnica Cimos“, „Le belijer“ i MSK usluge hotela koriste poslovni ljudi iz Slovenije, Francuske i Nemačke.[ antrfile ]

KO SU VLASNICI

Vlasnička transformacija jedinog kikindskog hotela započela je po starom zakonu o privatizaciji iz 1997. godine. U rukama više od 450 akcionara nalazi se skoro 58 odsto kapitala hotela. Država je i dalje pojedinačno najveći akcionar sa 20,74 odsto akcija u portfelju Akcijskog fonda.

Društveni kapital čini 11,60 odsto akcija. Nisu svi akcionari iz Kikinde i okoline, jer je nekada „Narvik“ imao dečje odmaralište na Zlatiboru. Među akcionarima najviše je zaposlenih i bivših radnika hotela, penzionera, ali i zaposlenih u nekadašnjem ugostiteljskom preduzeću „Avala“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.