NADEŽDA OSVOJILA 100 MEDALJA Mlada džudistkinja iz Novog Sada dvostruka prvakinja Evrope

Izvor: Blic, 07.Feb.2017, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NADEŽDA OSVOJILA 100 MEDALJA Mlada džudistkinja iz Novog Sada dvostruka prvakinja Evrope

Nadežda Petrović je kadetska i juniorska prvakinja Evrope u džudou, a pored toga je odlična učenica i planira da studira medicinu.

Nadežda je za 10 godina, koliko se bavi džudoom, uspela da osvoji više od 100 medalja. Među najvrednijim su one sa Evropskog prvenstva u Malagi, gde je u kategoriji do 52 kilograma uzela zlato u juniorskoj konkurenciji. Pored toga, osvojila je i zlatno odličje u kadetskoj konkurenciji na prvenstvu održanom u Finskoj.

Ova sedamnaestogodišnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << devojka trebalo bi da bude uzor mnogim vršnjacima - trenira 11 puta nedeljno, četiri sata dnevno, a pored tolikih obaveza odlična je učenica Srednje medicinske škole.

- Nije istina da se rad i trud ne isplate jer sam redovnim treninzima uspela da osvojim nagrade. Sve se može postići kada se dobro organizujete. Ništa mi nije teško - kaže Nadežda.

Njen dan počinje tako što u ranim jutranjim satima odlazi na trening, a nakon toga je u školi. Čim završi sa školom, knjige zamenjuje sportskom opremom, da bi trenirala i uveče.

- Džudo sam počela da treniram pre 10 godina. Pre toga sam se bavila gimnastikom, ali se nisam dugo zadržala u tom sportu. Nisam znala mnogo o džudou, ali sam ga brzo zavolela i sve češće dolazila na treninge. Potom su došla takmičenja, a godišnje ih je bilo dosta, pa sam uspela da osvojim više od 100 medalja do sada - kaže Nadežda.

Kaže da je za džudo, pored snage i fizičke spremnosti, važna i mudrost.

- Poenta u džudou je da protivnika bacite na leđa, što ne zvuči tako teško. Međutim, s druge strane imate protivnika koji želi da učini to isto. Ja uglavnom pokušavam da najpre umorim protivnika pre nego što ga bacim na leđa - kaže Nadežda.

Planira da upiše Medicinski fakultet i da se priprema za naredna takmičenja koja će joj biti karta za Olimpijadu u Tokiju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.