Muzika testere oduševila Mitrovčane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2017, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika testere oduševila Mitrovčane

Publika u Sremskoj Mitrovici imala je priliku da uživa u veoma zanimljivom koncertu violinistkinje Sonje Kalajić, odnosno Tria "Sensartika" iz Beograda. Koncert je održan u biblioteci "Gligorije Vozarević", a zanimljivo je to da Sonja pored mnogih instrumenata - svira i na testeri.

Pored sasvim obične stolarske testere, Sonja se predstavila i znanjem na violini, kastanjeti i mandolini, a svirana je mediteranska muzika.

Većina prisutnih nije imala priliku da čuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i vidi ovako nešto, a pokazalo se da su oduševljeni i da su veoma uživali u koncertu.

Sonja Kalajić je magistrirala violinu na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, ali ipak Srbiju, a može se reći i svet, osvojila je svirajući na stolarskoj testeri. Kako nam je rekla ova umetnica, ljubav prema testeri javila se još u detinjstvu, a da svira na njoj naučila je u Argentini kod čuvenog profesora Rodriga Gere.

Kaže da se na stolarskoj testeri mogu svirati mnogo složenije kompozicije i praviti viši skokovi između nota nego na pravoj muzičkoj testeri. Kao i za svaki insturment i za ovaj je potrebno neko muzičko obrazovanje, ali traži se i veliko odricanje.

Trio "Sensartika" je zanimljiva kombinacija umetnika koji svoje znanje u muzici predstavljaju na više instrumenata, a za Mitrovčane upriličili su veoma zanimljiv koncert i prezentovanje mediteranske muzike. I u narednom periodu sugrađane očekuji veoma zanimljivi događaji, kažu u Biblioteci "Gligorije Vozarević".

Sonja Kalajić je pored mnogo talenata u muzici, ovim znanjem na testeri ostvarila svoj dečiji san. Trio "Sensartika" do sada je održao preko sto koncerata širom Srbije, BIH, Makedonije, Mađarske, Rumunije i Austrije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.