Morali smo da nosimo rakete sa jedne na drugu stanicu kad zapreti grad

Izvor: Blic, 03.Jun.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morali smo da nosimo rakete sa jedne na drugu stanicu kad zapreti grad

Opština Kanjiža nabavila je 27 protivgradnih raketa od kojih je šest kratkog dometa zbog dejstva u pograničnoj zoni, za šta je izdvojeno oko milion dinara od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

Članica Opštinskog veća za poljoprivredu Monika Halas izjavila je da je važno da protivgradne stanice budu snabdevene i vlastitim raketama jer, zbog ekonomske situacije u zemlji, raketa koje se nabavljaju iz državne kase ili ima, ili nema, ili ih nema dovoljno, pa se dešavalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su odnošene s jedne na drugu stanicu, kada je trebalo dejstvovati.

Ona objašnjava da su hteli da kupi protivgradne generatore, međutim, nisu dobili zeleno svetlo za njihov uvoz, a kod nas se ne proizvode.

- U našem okruženju znamo da se proizvode u Mađarskoj i Hrvatskoj, ali za uvoz i korišćenje nismo dobili saglasnost, mada bi nam dejstvovanje hemijskim sredstvima na gradonosne oblake u pograničnom području puno značilo za zaštitu voćnjaka, vinograda i ratarskih useva - kaže Monika Halas.

Strelac na protivgradnoj stanici u Malom Pesku Vilmoš Nađ, koji je na ovom poslu angažovan deset godina, kaže da mu je potrebno 10 do 15 minuta da počne dejstvo, kada za to dobije signal iz Radarskog centra Bajša.

- Prošle godine sam u više navrata ispalio ukupno šest raketa i bilo je samo sitnijeg leda koji nije pričinio štete. Naknada od 4.000 dinara mesečno koju dobijamo je skromna, a velika je obaveza dežurati 24 sata svakodnevno u sezoni - kaže Nađ.

Ljubodrag Jović iz Radarskog centra Bajša kaže da opština Kanjiža na svom području raspolaže za početak sezone sa po pet ili šest raketa tri tipa. On je dodao da se sa sigurnošću ne može predvideti koliko je raketa neophodno za sezonu, jer to zavisi od naleta gradonosnih oblaka.

Na području kanjiške opštine od devet planiranih protivgradnih stanica aktivirano je šest, a u postupku je aktiviranje preostale tri na području Horgoša, Oroma i Trešnjevca.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Stigle rakete u Kanjižu

Izvor: Magyar Szó, 04.Jun.2015, 04:07

Stigle su prve protivgradne rakete u opštinu Kanjiža. Stanica u Malom Pesku je bila među prvima koja je dobila rakete. Član saveta zadužena za poljoprivredu, Monika Halas, je izjavila da je ove godine opština potrošila 800 hiljada dinara za protivgradnu odbranu...- Ukupno smo kupili 27 raketa,...

Nastavak na Magyar Szó...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.