Mnogo više će se pomagati Dečijem selu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2016, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo više će se pomagati Dečijem selu

Međunarodni dan SOS Dečijih sela obeležava se danas nizom manifestacija u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Obrenovcu, Preševu. Povodom obeležavanja 41 godine od osnivanja i rada Dečijeg sela "Dr Milorad Pavlović" u Sremskoj Kamenici, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić posetili su ovu instituciju.

Mnogo više mora i može da se daje štićenicima Dečjeg sela, poručio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

"Želim danas da još jednom kažem koliko je ova oblast važna, posebno koliko je važna oblast staranja o deci bez roditeljskog staranja. I da na najdirektniji mogući način kažem da smo tu, da ćemo pomagati mnogo više nego do sada, mnogo sadržajnije, uklapajući se u nove trendove i nove programe", rekao je Igor Mirović, predsednik pokrajinske vlade.

Dečje selo "Dr Milorad Pavlović" u Sremskoj Kamenici proslavlja 41 godinu postojanja. Od trenutka osnivanja, do danas kroz Dečje selo prošlo je više od 1.500 dece bez roditeljskog staranja, a danas ih u njemu boravi oko 107.

Borba i briga za decu bez roditeljskog staranja, tradicija je koju neguje naša zemlja decenijama, kazao je direktor "Dečjeg sela" u Sremskoj Kamenici, Srđan Egić.

"Rekao bih da smo na svim planovima doneli poboljšanja situacija pre svega u domenu socijalizacije, brige, egzistencijalne brige za našu decu, bezbedni su, imaju sve uslove za normalan život, poput onih u svojim biološkim porodicama, ono što nemaju to je poseta, dodir, topla ljudska reč", rekao je Srđan Egić, Direktor Dečjeg sela "Dr Milorad Pavlović".

Ilijana Kladar je 2000. godine sa svojom starijom sestrom stigla u Dečje selo u Sremskoj Kamenici. Tokom boravka u selu završila je osnovnu školu i gimnaziju, a danas je na studijama Socijalnog rada.

"Mogu vam reći da sam vrlo zadovoljna svojim školovanjem i podrškom koju sam dobila tokom čitavog svog školovanja, što od ljudi iz upravne zgrade, tj. Upravnika dečjeg sela, što od vaspitača, što od drugara, što od svoje sestre. Mislim da danas ne bih stigla ovde gde jesam da nije bilo njih", kaže Ilijana Kladar, korisnica programa.

Svoje aktivnosti Dečje selo sprovodi kroz programe smeštaja u objektima u Sremskoj Kamenici gde štićenici žive do svoje 18 godine. Nakon navršene 18 godine, mogu da se uključe u projekat "Kuća na pola puta".

Međunarodni dan SOS Dečijih sela obeležava se kao dan kada je rođen osnivač sela, Herman Gmejner, koji je tokom svog života doprineo otvaranju 233 SOS Dečija sela u 85 zemalja sveta.

SOS Dečija sela su međunarodna humanitarna organizacija, koja postoji od 1949. i danas, u 134 zemlje sveta, pomaže više od 1.200.000 ljudi.

SOS Dečija sela su u Srbiji prisutna od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centar za podršku porodici u Nišu, Programe podrške hraniteljskim porodicama.

Zatim, program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu i programe hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

394

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.