Izvor: Magyar Szó, 19.Jan.2016, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo manje para za kulturu

Drastično je smanjena novčana suma predviđena za sufinansiranje kulturnih manifestacija, a smanjenje, ili čak i potpuno izostajanje pokrajinske donacije, će osetiti pozorišni, muzički i filmski festivali, biblioteke i izdavači.

Za sufinansiranje, na osnovu javnog konkursa programa i projekata, u oblasti kulture resornom pokrajinskom sekretarijatu će ove godine na raspolaganju biti svega 42,7 miliona dinara, naspram prošlogodišnjih 315 miliona. Smanjivanje donacije dotiče i >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << kulturni život manjina; umesto prošlogodišnjih 20 miliona, svega 2,5 miliona dinara će biti podrška programima negovanja tradicionalnog podsticanja savremenog kulturnog stvaralaštva manjinskih zajednica.

Kao što je pokrajinski sekretar za kulturu i obrazovanje Slaviša Grujić izjavio za list „Dnevnik”, prošle godine su projekte iz oblasti vizuelne umetnosti i multimedije, filma i audio-vizuelnog stvaralaštva, književnosti i izdavaštva, muzičke i scenske umetnosti pomogli sa 212 miliona dinara, a ove godine će moći da izdvoje svega 30 miliona. Tako bez pokrajinske pomoći mogu ostati pojedine manifestacije, pozorišni, muzički i filmski festivali, a biće manje para i za kupovinu knjiga za biblioteke, pa čak i za izdavaštvo.

- Nama je pokrajina već signalizirala da će se za četvrtinu biti smanjena suma predviđena za honorare. To znači - manje knjiga. Do sada smo planirali izdavanje 30 naslova, a sada možemo da razmišljamo o izdavanju svega 20 knjiga – izjavio je za „Mađar so“ direktor izdavačke kuće „Forum“, Gabor Virag.

Eva Penovac Narai, direktorica biblioteke „Eržebet Juhas“ iz Bačke Topole, je rekla da pokrajinska donacija ni do sada nije bila značajna za ovu instituciju.

- Prošle godine smo za kupovinu knjiga dobili oko 52 hiljade dinara od pokrajine za centalnu biblioteku u Bačkoj Topoli i za šest ispostava biblioteke. To znači oko 7 hiljada dinara po biblioteci. Poneka izdanja kao što su leksikoni, enciklopedije i stručna izdanja mogu koštati i 5 ili 6 hiljada dinara, tako da je očigledno da ova suma nije dovoljna skoro ni za šta. Možemo se držati inostranih konkursa, programa „Marai“ iz Mađarske, a pored toga postoji još i program srpskog ministarstva koji podržava izdavače i, posredno, biblioteke. Putem ovog programa kupuju se izdanja izdavača iz prethodne godine, a zatim biblioteke mogu na osnovu unapred utvrđenog okvira da biraju sa liste naslova. Izdavači moraju konkurisati kod ministarstva i ukoliko vojvođanski mađarski izdavači apliciraju uspešno, i biblioteke mogu doći do vojvođanskih mađarskih izdanja. I opština takođe pomaže. Na taj način pokušavamo da rešimo povećanje fonda knjiga. Pokrajinska donacija je i do sada bila samo simbolična – kaže direktorica.

- Ja sam tek iz medija saznala za smanjenje donacija, i to kada je o tome govorio pokrajinski sekretar, a dok se ne izvrši vrednovanje naših aplikacija, mi ne znamo da li ćemo uopšte dobiti pomoć, ili ćemo dobiti manje nego do sada, a ako dobijemo manje, koliko će to i iznositi. Ali bez obzira koji se scenarijo desi, sigurno je da je situacija sa donacijama sve gora. Kod nas ova odluka dotiče dve manifestacije: Palićki festival evropskog filma i Međunarodni festival dečijih pozorišta. Do sada je pokrajina prepoznavala značaj ovih manifestacija i mi smo bili zadovoljni donacijom, ali ako se sad značajno smanji odobrena suma, možemo doći u veoma nezahvalnu poziciju. Naročito zbog činjenice što je organizacija festivala dečjeg pozorišta već započeta i ukoliko dobijemo mnogo manje sredstava za organizaciju – na šta će uticati i to da li će grad i republika odobriti pomoć, i u kojoj meri – to će imati uticaja i na program festivala. Planiran program, koji je već pod organizacijom, je uvek teško korigovati, a veoma je i nezahvalan posao, tako da organizacija može postati prilično problematična – kaže direktora Otvorenog univerziteta iz Subotice, Ilije Tatića, izvršnog producenta pomenutih festivala.

Direktorica Subotičkog dečjeg pozorišta kaže da se ove godine više i ne nada podršci. I do sada su konkurisali kod pokrajine, ali ni prošle godine nisu dobili ni dinara.

- Ni do sada nas pokrajina nije finansijski podsticala u značajnoj meri. Najveću sumu smo dobili 2014. godine, i to 200 hiljada dinara, ali zato prošle godine ni dinara nam nisu odobrili za funkcionisanje pozorišta. Naravno, i ove godine ćemo konkurisati, ali se ne nadam baš mnogo čemu. I od grada ćemo ove godine dobiti manje para za ostvarivanje produkcija, što znači da je situacija katastrofalna na svakom nivou. Ako se tako nastavi doćićemo i do gašenja kulture - kaže direktorica Dečjeg pozorišta iz Subotice, Marta Aroksalaši.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.