Mnoge osobe sa invaliditetom dolaze u situaciju da nema ko da im pomogne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2020, 20:09

Mnoge osobe sa invaliditetom dolaze u situaciju da nema ko da im pomogne

Ove godine još više se apeluje na važnost da im se omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kome žive. A pomoć i podrška je nešto što im je u ovoj godini potrebnije više nego ikad.

Milica Veljković kaže da je srećna, jer ima sjajnog partnera koji joj pomaže u svemu i od koga ima punu podršku. Međutim, dodaje da mnoge osobe sa invaliditetom dolaze u situaciju da nema ko da im pomogne, a da je strah od pandemije učinio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da to bude još teže.

"Iz nekih pouzdnih izvora imala sam priliku da čujem da, to stvarno jeste slučaj i da su ljudi isto tako što nisu mogli da nađu nekoga ko bi bio personalni asistent u isto vreme i ostajali bez svojih personalnih asistenata, što zbog pandemije što zbog finansijskih uslova", kaže Milica Veljković.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 800 hiljada osoba sa invaliditetom i u svakodnevnom funkcionisanju nailaze na brojne probleme. Epidemiološka situacija, između ostalog, dodatno komplikuje rad i brigu o deci sa smetnjama u razvoju.

Kako bi se izašlo u susret potrebama porodica učenika specijalne škole "Milan Petrović", odlučeno je da se organizuje onlajn nastava i produženi boravak.

"A takođe i usluga lični pratilac deteta, s obzirom da se nastava realizuje onlajn, je negde preseljena u porodice učenika. Tako da lični pratioci, tamo gde su deca na onlajn nastavi odlaze u porodice i pružaju im podršku", kaže Violeta Strahinjević, direktorka ŠOSO "Milan Petrović".

Pomoć personalnih asistenata i ličnih pratioca je važna za mnoge osobe sa invaliditetom, a ove godine, potrebnija je više nego ikad.

"Ukoliko je moguće, oni koji imaju svoje personalne asistente, odnosno oni koji jesu personalni asistenti, znam da vode računa i o sebi i o osobi o kojoj brinu i samo želim da i dalje tako nastave i da budu tu jedni za druge jer u ovom trenutku ćemo se samo tako možda smanjiti broj onih koji nemaju tog nekog ko može da brine o njima", kaže Milica Veljković.

A, upravo, lajtmotiv ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom je "Ukinuti barijere i otvoriti vrata za inkluzivno društvo i razvoj za sve".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.