Mladi lekari odlaze u Evropu da rade kao tehničari i negovatelji

Izvor: Blic, 18.Feb.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi lekari odlaze u Evropu da rade kao tehničari i negovatelji

Mladi sa diplomom medicinskog fakulteta sve češće odlaze da rade u evropskim bolnicama i banjama kao negovatelji.

Iako imaju završen medicinski fakultet, mladi doktori na posao ne mogu da čekaju, pa odlaze u Nemačku i skandinavske zemlje da rade kao negovatelji.

Kako kaže Aleksandra Ber Božić, direktorka Srednje medicinske škole „7. april“, nedeljno po četiri osobe traže ispis programa za negovatelje. Među njima su i lekari.

Plaćamo studente, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

gubimo lekare

Za jednog studenta medicine na budžetu država godišnje plati od 380.000 do 630.000 dinara. Većina ne dobije posao u Srbiji i mladi lekari odlaze da rade u nekim bogatim zemljama Evrope.

- Direktnu prekvalifikaciju sa zvanja doktora na zvanje medicinske sestre ne možemo da uradimo. Dolaze nam i oni koji su završili gimnaziju i traže da se prekvalifikuju u zvanje medicinskih tehničara - kaže Ber Božić.

Lekar Miloš Marić uskoro odlazi u Nemačku da radi kao medicinski tehničar. Kaže da se posao može dobiti u svim većim bolnicama.

- Ne znam dovoljno nemački jezik. Za doktora mi treba B2 nivo, a tehničari mogu da rade i sa A2 nivoom. Tamo ću raditi i učiti jezik, a onda ću pokušati da ću se prebacim da radim kao lekar - kaže Marić.

U oglasima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje sa završenom srednjom medicinskom nudi se stalni radni odnos i početna plata od 1.900 evra, posle nostrifikacije 2.300 evra.

Dr Nedeljko Marković je u norveškom Stavangeru radio kao medicinski tehničar. Sada specijalizuje pedijatriju i radi posao za koji se školovao u Novom Sadu.

- Dobio sam odmah smeštaj i platu od 4.000 evra. Kada se odbiju porezi, ostane vam nešto manje od tri. To me je privuklo da radim sa srednjom školom - kaže Marković.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NA SVE SU SPREMI SAMO DA ODU: Naši doktori rade kao medicniski tehničari u Nemačkoj i Skandinaviji!

Izvor: Press, 18.Feb.2015

Mladi lekari sve češće koriste diplomu srednje škole i odlaze da rade u Evropu kao medicinski tehničari. Iako imaju završen medicinski fakultet mladi doktori na posao ne mogu da čekaju, pa iz fascikle donose svoje diplome srednje medicinske škole ili se prekvalifikuju te odlaze da rade...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.