Mladi iz Francuske i Belgije na Omladinskoj razmeni u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2018, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi iz Francuske i Belgije na Omladinskoj razmeni u Novom Sadu

Centar Žil Vern iz Novog Sada, a u okviru omladinske razmene pod nazivom "Umetnost i svetlost", od 20. do 29. avgusta ugostiće dve internacionalne grupe mladih i to iz Francuske i Belgije. Omladinska razmena će se održavati na francuskom jeziku, i pre svega je prilika da se 43 mladih, od 13 do 20 godina iz tri zemlje, druže i razmene iskustva.

Razmena će se održati u Učeničkom domu Poljoprivredne škole u Futogu, a cilj ovog internacionalnog projekta je da podstakne bolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razumevanje među mladima, koristeći razne vidove kreativnih aktivnosti od pozorišnih, kreativnih radionica, radionica izrade lampiona, muzičkih i sportskih.

Ujedno organizatori žele da omoguće mladim gostima da posete Novi Sad, Sremske Karlovce i Futog i na taj način još bolje upoznaju lokalnu kulturu, arhitekturu itd. Učesnici će kreirati razne igre vezane za grad Novi Sad, Sremske Karlovce i Futog, pripremiće uz pomoć roditelja, i svečanu tradicionalnu večeru, kao i kvizove vezane za našu kulturu i običaje.

Ovakvi projekti kod mladih razvijaju njihovu spremnost da se bore protiv klišea, ksenofobije, rasizma, ali im omogućuju sticanje veština za aktivno uključivanje u društvo i njegov razvoj. Kao rezultat rada u planu je kratkometražni film i radio emisija o samoj razmeni, kao i o viđenju stranaca naše kulture i običaja, naročito onih vezanih za Novi Sad i okolinu.

Takođe, biće organizovana povorka lampiona u Futogu koja će se završiti izložbom velikih lampiona i performans sa elementima scensko kreativnog nastupa 28. avgusta u dvorištu Poljoprivredne škole u Futogu sa početkom u 21h.

Razmenu organizuje centar "Žil Vern" iz Novoga Sada u saradnji sa "Miroir Vagabond" iz Belgije i Udruženjem građana "ADFIR" iz Francuske. Ova omladinska razmena odobrena je od strane Nacionalne Agencije Francuske za projekte Evropske Unije i za program Erasmus + dela za Mlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.