Mlada Somborka jedina gajdašica u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2018, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlada Somborka jedina gajdašica u Srbiji

Decenijama su u Somboru svirali gajdaši, bez kojih je bilo nezamislivo svako veće slavlje. Među poznatijim zabeleženim gajdašima bili su Đura Subotin, njegov sin Triva Subotin Lala, Sima Stojkov (deda znamenitog somborskog slikara Save Stojkova). Neposredno posle osnivanja Radio-Beograda Sima Stojkov je bio prvi somborski muzičar, koji je, na svojim gajdama, uživo svirao na talasima ovog radija. Najpoznatiji somborski gajdaš između dva svetska rata bio je Kosta Koca Šarčanski, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u Beču snimio nekoliko kompozicija objavljenih na gramofonskim pločama. Danas, gajdaša u Somboru više nema, ali tradicija na sviranje ovog instrumenta živi kroz melodiju gajdi mlade Kristine Perić iz Sombora.

Kristina je jedina gajdašica u našoj zemlji. Ovaj drevni instrument želi da sačuva od zaborava, u Somboru, koji je nekada bio nadaleko poznat po gajdašima. Gajde uvek i svuda nosi sa sobom i kaže da se na njima može odsvirati svaka pesma koja se izvodi na nekom drugom instrumentu.

"Zašto baš gajde, ne mogu vam tačno reći. Pokojni gajdaš Slobodan Bačić Brba preneo mi je ljubav prema gajdama još davno. Svirala sam u GKUD-u "Ravangrad" samicu, a nakon što sam čula gajde, presudilo je da se za njih opredelim", kaže ona.

Ova dvadesetjednogodišnjakinja u muzici je od svoje četvrte godine, studira etnomuzikologiju i kaže da se ljudi uvek iznenade kada ona počne svirati gajde, jer se kroz istoriju smatraju muškim instrumentom.

"Ne gledam sebe kao žensko koje svira gajde, nego se gledam kao osobu koja želi da očuva tradiciju. Kada se već muški ne prihvataju da sviraju gajde, zašto ne bismo mi žene", napominje ona.

Sombor je nekada bio poznat po gajdašima, uz njih se bećarilo, svatovalo, svečarilo, kretalo u rat..

"Gajde su bile sveprisutne. Imamo onu staru pesmu "Vesela je srbadija, dok joj gajdaš kolo svira" veoma popularna kod nas. Koliko su ovdašnji Bunjevci bili okrenuti ka tamburašima, kod srpskih starosedeoca, gajde su za sve svečanosti bile osnovni instrument", objašnjava Milan Stepanović, istoričar i publicista iz Sombora.

Gotovo zaboravljen instrument na ovim prostorima živi kroz muziku ove mlade žene , koja jedina čuva uspomene na i somborske gajdaše kojih više nema, a da li će ih pored Kristine još biti, vreme će pokazati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.