Mirović sa predsednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti SE

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2017, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović sa predsednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti SE

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa predsednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, Gudrun Mosler-Tornstrom i sekretarom Kongresa Andreasom Kiferom, a u razgovoru je iskazan interes da se intenzivira sadanja Kongresa i AP Vojvodine.

AP Vojvodina je, kako je istaknuto, prepoznata kao lider u više značajnih oblasti, među kojima se ističu zaštita prava nacionalnih manjina i rodna ravnopravnost.

Mirović je tokom razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naglasio da Republika Srbija i pokrajina Vojvodina imaju višegodišnju i dobru saradnju sa Savetom Evrope, te da kroz dijalog i razmenu iskustava ta saradnja može dodatno da se unapredi.

On je upoznao goste sa karakteristikama pokrajine Vojvodine i predstavio mehanizme i aktivnosti pokrajinske administracije usmerene na očuvanje demokratskih i evropskih vrednosti u Vojvodini.

U razgovoru je posebno istaknuto da Vojvodina u najvećem mogućem obimu, u zakonodavnim okvirima, i uz poštovanje evropskih vrednosti, brine o zaštiti prava 28 nacionalnih zajednica, koje, uz većinski srpski narod, žive u našoj pokrajini.

To se ogleda kroz podršku pokrajinske i lokalnih administracija u radu nacionalnih saveta, zavoda za kulturu i drugih institucija i ustanova manjinskih zajednica koje brinu o provođenju kulturne politike manjina, o informisanju, obrazovanju i službenoj upotrebi jezika i pisama.

Mirović je predstavio i instituciju pokrajinskog zaštitnika građana, kao i činjenicu da u Vojvodini zaštitnici građana postoje i na lokalnom nivou, što je, kako je u razgovoru istaknuto, dobar model koji bi trebalo da se proširi i na druge regione.

Gudrun Mosler-Tornstrom je kazala da AP Vojvodina ima odličnu reputaciju u Evropskoj uniji i pohvalila napore pokrajinske administracije na očuvanju multijezičnosti i multikulturalnosti.

Ona je naglasila da rezultat Vojvodine u toj oblasti nije samo "slovo na papiru", već su rezultati vidljivi u praksi, i pozvala predstavnike Vojvodine i Srbije da taj primer dobre prakse predstave i drugim evropskim regionima u oktobru na svečanosti povodom 25 godina od usvajanja Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima.

Mosler-Tornstrom se zahvalila Srbiji na političkoj volji i aktivnom doprinosu u zajedničkom radu u evropskoj porodici, čak i u teškim vremenima za našu zemlju, i istakla aktivno da učešće AP Vojvodine u Skupštini evropskih regija.

Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Intezivirati saradnju APV i Kongresa lokalnih i regionalnih

Izvor: Blic, 13.Jan.2017

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa predsednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, Gudrun Mosler-Tornstrom i sekretarom Kongresa Andreasom Kiferom, a u razgovoru je iskazan interes da se intenzivira sadanja Kongresa i AP Vojvodine...AP Vojvodina je, kako...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.