Mirne demonstracije u Los Anđelesu - gradonačelnik kleknuo; Anketa: Većina Amerikanaca podržava proteste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2020, 08:38

Mirne demonstracije u Los Anđelesu - gradonačelnik kleknuo; Anketa: Većina Amerikanaca podržava proteste

Više hiljada građana u Los Anđelesu održalo je miran protest u utorak zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja, a među okupljenima bio je i gradonačelnik Erik Garseti koji je u znak solidarnosti sa njima kleknuo ispred sedišta policije.

Kad su demonstranti povikali da treba smanjiti budžet za policiju, gradonačelnik im je odgovorio: "Čujem vas. Čujem šta govorite o policiji".

Ipak, kasnije tokom dana na stotine demonstranata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << protestovalo je ispred gradonačelnikove kuće, prenosi AP.

Policijski čas tokom noći na snazi je u Los Anđelesu i u oblastima gde je prethodnih dana bilo sukoba demonstranata i policije, a grupe lopova opuštošile su više stotina prodavnica.

Širom grada bili su prisutni kordoni policije uz podršku Nacionalne garde.

U Los Anđelesu je od početka protesta pre osam dana uhapšeno 2.700 ljudi.

Anketa: Većina Amerikanaca podržava proteste u SAD

Većina građana SAD podržava proteste širom zemlje povodom ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda i protivi se odgovoru američkog predsednika Donalda Trampa na proteste, navodi se u istraživanju koje su sproveli Rojters i Ipsos.

U istraživanju sprovedenom u ponedeljak i utorak, 64 odsto punoletnih Amerikanaca izjavilo je da "gaji simpatije prema ljudima koji trenutno protestuju", 27 procenata je reklo da demonstracije ne podržava, dok devet odsto ispitanika nije želelo da se izjasni.

Više od 55 odsto ispitanika reklo je da ne podržava Trampov način obuzdavanja protesta, među kojima je njih 40 odsto kazalo da se žestoko protivi Trampovim odlukama u vezi sa demonstracijama.

Jedna trećina ispitanika, kako je javio Rojters, izjasnila se da se slaže sa Trampovim odnosom prema protestima.

Rojters dodaje da se čak i među Trampovim republikancima koji su bili među ispitanicima, samo njih 67 odsto izjasnilo da podržava metode američkog predsednika.

Minesota:Tužba i istraga zbog kršenja ljudskih prava

Država Minesota pokrenula je tužbu za kršenje ljudskih prava protiv Policijske uprave Mineapolisa zbog smrti Džordža Flojda i najavila istragu da li u policiji ima sistematske diskriminatorske prakse, prenosi Rojters.

Guverner Minesote Tim Volc i Kancelarija za ljudska prava najavili su pokretanje istrage i podnošenje prijave na pres konferenciji u utorak popodne.

Protesti zbog Flojdove smrti u Tel Avivu

Više od 200 demonstranata okupilo se u utorak ispred američke diplomatske misije u Tel Avivu kako bi protestovali zbog ubistva Džordža Flojda.

Demonstranti su držali transparente sa natpisima: "Black Lives Matter" (Crni životi su važni) i "All Lives Matter" (Svi životi su važni).

Neki demonstranti su takođe napisali ime Solomona Teka, 18-godišnjeg Izraelca poreklom iz Etiopije, koga je prošle godine ubio policajac koji je tvrdio da se osetio ugroženo od strane grupe tinejdžera.

Izraelci poreklom iz Etiopije, kojih ima oko 150.000, žale se na rasizam, nedostatak mogućnosti, endemsko siromaštvo i rutinsko policijsko uznemiravanje, prenosi AP.

Francuska: Protesti zbog korona mera i u znak podrške Flojdu

Više hiljada ljudi protestovalo je u utorak na ulicama Pariza protiv mera francuskih vlasti donetih zbog pandemije korona virusa.

Demonstranti su se zatim okupili ispred zgrade francuskog tužilaštva kako bi izrazili solidarnost sa učesnicima protesta zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda širom američkih gradova.

Demonstranti su ujedno podsetili na sličan događaj kada je crnac Adama Traore ubijen 2016. u francuskom pritvoru.

Protesti podrške Traoreu i Flojdu organizovani su juče i u više drugih gradova u Francuskoj, dodaje AP.

Asošijejted pres navodi da okolnosti pod kojima je ubijen Traore još uvek nisu poznate zbog oprečnih obdukcionih nalaza lekara.

Američka agencija dodaje i da Traoreova porodica tvrdi da je on preminuo od posledica davljenja zbog metoda koje je primenjivala francuska policija, kao i da su njegove poslednje reči bile "Ne mogu da dišem", što je upravo ono što je poslednje izgovorio i Džordž Flojd tokom hapšenja u Mineapolisu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.