Ministarstvo zdravlja: Obavestili smo porodilišta da prekinu saradnju sa Kriosejvom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2019, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo zdravlja: Obavestili smo porodilišta da prekinu saradnju sa Kriosejvom

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je da je među prvima u Evropi reagovalo na problem u kompaniji Kriosejv i obavestilo porodilišta u Srbiji da se saradnja s tom porodičnom bankom matičnih ćelija prekine u cilju zaštite interesa pacijenata, a Udruženje porodičnih banaka matičnih ćelija isključilo je tu kompaniju iz članstva.

"Kao i svaka oblast medicine i deponovanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika i poslovanje banaka matičnih ćelija, ima jasno definisane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << procedure i pravila rada, koje kompanije iz ove oblasti poštuju... Ključni problem je nastao jer predstavništvo kompanije Kriosejv u Srbiji, suprotno dobroj poslovnoj praksi, nije o poteškoćama u radu blagovremeno obavestilo Upravu za biomedicinu Ministarstva zdravlja kako bi ona potom preduzela na vreme odgovarajuće mere", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja i predstavnika Udruženja porodičnih banaka matičnih ćelija sa jučerašnjeg sastanka navodi se da je, nakon vesti o problemima Kriosejva u Švajcarskoj, Ministarstvo po hitnom postupku preduzelo odgovarajuće mere.

"Posle obaveštavanja porodilišta o prekidu saradnje sa Kriosejvom, Ministarstvo je kontaktiralo Famicord, najveću banku matičnih ćelija u Evropi, koja je preuzela uzorke i zatražila kompletnu informaciju o postupku prenosa uzoraka u laboratoriju Famikord grupe u Varšavi, kao i informaciju o stanju i statusu uzoraka koji su sačuvali roditelji iz Srbije", kaže se u saopštenju.

Uprava za biomedicinu i Udruženje porodičnih banaka matičnih ćelija obaveštavaju buduće roditelje da ostale članice Udruženja posluju normalno bez ikakvih poteškoća i da se roditelji koji žele da sačuvaju matične ćelije svoje dece mogu obratiti bilo kojoj od članica Udruženja, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.