Ministarstvo pravde: Izmene tarifa za javne izvršitelje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2019, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo pravde: Izmene tarifa za javne izvršitelje

Ministarstvo pravde u narednom periodu radiće na izmeni javnoizvršiteljske tarife koja će u znatnoj meri biti revidirana tako da će se smanjiti broj radnji izvršitelja koje će se naplaćivati.

Na prvom mestu, biće ukinute naknade koje se tiču pribavljanja podataka od nadležnih organa a koji su dostupni elektronskim putem, kažu u Ministarstvu pravde za Tanjug.

Naime, Ministarstvo pravde je obezbedilo elektronsku platformu, odnosno pravosudni informacioni sistem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preko kojeg javni izvršitelj "na klik" pribavlja sve podatke iz svih baza koje su dostupne na toj platformi, a velika većina jeste.

Plan je da se ne naplaćuju ni naknade za uspešnost, ako dužnik u roku od osam dana dobrovoljno plati mali dug za komunalije, a ni naknade u slučajevima kada dužnik hoće dobrovoljno da se iseli.

U planu je i da se smanji predujam kod malih potraživanja, ali i fiksirana naknada kada se sprovodi izvršenje na računu Budžeta.

U Ministarstvu pravde napominju da će prilikom izrade izmena i dopuna tarifa za javne izvršitelje biti cenjeno više kriterijuma, počev od - uloženog napora u svaku pojedinačnu radnju koju izvršitelj preduzme do opravdanosti naplate.

Takođe podsećaju da se obračunavanje troškova u izvršnom postupku kontroliše se na više načina, tako što stranke u postupku mogu da podnesu pritužbu i Ministarstvu pravde i Komore javnih izvršitelja, dok, kako navode, suštinsku kontrolu vrši sud.

"To znači da stranka mora da podnese prigovor na rešenje o troškovima koje utvrdi javni izvršitelj pokrene sudski mehanizam da prekontroliše sve troškove koji su navedeni u rešenju o troškovima", precizirali su u ministarstvu.

Tokom dosadašnjeg nadzora Ministarstvo pravde je uočilo pojedine nepravilnosti u radu izvršitelja, zbog čega su bili pokretani disciplinski postupci i izricane disciplinske mere za utvrđene nepravilnosti a koje se tiču tarife.

Konkretno, ti izvršitelji su obračunavali naknada za obrazložene akte koji se nisu nalazili u spisima predmeta, zatim bilo je priznavanja troškova koji ne mogu da se podvedu pod kategoriju ni stvarnog ni nužnog troška.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ove takse izvršitelji više NEĆE naplaćivati

Izvor: Mondo, 26.Jul.2019

Ministarstvo pravde će raditi na izmenama tarifa javnih izvršitelja. Najavljeno je značajno revidiranje tarifa, tako da će se smanjiti broj radnji izvršitelja koje će se naplaćivati...Foto: Petar Stojanović, MONDO Ilustracija..  Na prvom mestu, biće ukinute naknade koje se tiču pribavljanja...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.