Ministarstvo negira optužbe NOPS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo negira optužbe NOPS

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) ocenila je danas da je otvaranja Nacionalne referentne laboratorije u Batajnici "vrhunac obmane javnosti", jer nije akreditovana, zbog čega od Ministarstva poljoprivrede traže detalje koje namirnice i na koji način će se ispitivati. Ministarstvo poljoprivrede Srbije negiralo je danas navode Nacionalne asocijacije potrošača da Direkcija Nacionalne referentne laboratorije i njeni delovi ne funkcionišu u skladu sa zakonom.

"NOPS >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izražava najoštriji protest zbog načina na koji je u javnosti predstavljen rad, juče otvorene, Nacionalne referentne laboratorije. Činjenica da laboratorija ne poseduje niti jednu akreditaciju i da praktično ne postoji u sistemu, lako je proverljiva na sajtu Akreditacionog tela Srbije (ATS)", navodi se u saopštenju.

NOPS ukazuje da "rezultati dobijeni neakreditovanim metodama nisu validni, u potpunosti su neupotrebljivi i pitamo se kome i u koje svrhe je namenjena ova maskarada i medijska promocija ustanove koja se za sada neće baviti kontrolom kvaliteta hrane u Srbiji, a što je potvrdila i sama ministarka".

NOPS podseća da Nacionalni savet za bezbednost hrane, čije je formiranje predviđeno zakonom iz 2009. godine, nikada nije formiran.

Dodaje se da je Zakonom o bezbednosti hrane predviđeno da taj savet čine razni stručnjaci koji bi se, na osnovu jasnih i zakonom utvrđenih kriterijuma, bavili procenom rizika i donosili odluke od kojih zavisi zdravlje i bezbednost građana Srbije.

"Uzevši u obzir da pomenuti savet nije formiran, i da se zakon ne poštuje od kada je usvojen, zahtevamo od nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede da nam odgovore na pitanje - ko će i na osnovu kojih kriterijuma odlučivati koje će se namirnice ispitivati i na šta će se ispitivati ,jednog dana' kada laboratorija praktično počne sa radom", navedeno je u saopštenju.

NOPS ocenjuje da "nepoštovanje zakonom utvrđenih obaveza i medijska promocija neakreditovane Nacionalne referentne laboratorije predstavlja samo validaciju haosa koji godinama vlada u ovoj oblasti i potvrdu da o zdravlju potrošača u Srbiji odlučuje 'neformalna grupa' u Ministarstvu poljoprivrede".

Ministarstvo: Nacionalna laboratorija radi po zakonu

Ministarstvo je istaklo da se radi o pogrešnim i nestručnim tumačenjima koja izazivaju neosnovanu zabrinutost potrošača i uznemiravaju javnost.

NOPS je ranije danas ocenio da je jučerašnje otvaranje Direkcije nacionalne referentne laboratorije u Batajnici "vrhunac obmane javnosti", jer nije akreditovana i njeni rezultati nisu validni, zbog čega su od Ministarstva poljoprivrede zatraženi detalji koje namirnice i na koji nači će se ispitivati.

Ministarstvo poljoprivrede izrazilo je žaljenje "zbog krajnje negativnog, nestručnog i proizvoljnog stava pojedinaca iz Asocijacije potrošača".

"Smatramo da su asocijacije potrošača bitna udruženja i odličan način organizovanja i artikulisanja interesa potrošača. Međutim, iznošenjem netačnih podataka, pogrešnim i nestručnim tumačenjima nanosi se šteta i uznemirava javnost", rečeno je agenciji Beta u tom ministarstvu.

Kako ukazuju iz Ministarstva poljoprivrede, "izjave koje se baziraju na neznanju, poluinfomacijama, inspirisane drugačijim interesima od onih koji treba da budu osnova za rad takvih asocijacija, stvaraju lošu atmosferu na tržištu, potrošači gube poverenje u proizvođače hrane, naravno i u samu državu i trpe, pre svega ekonomske štete. Krajnji efekat takvog neprofesionalnog odnosa prema interesu potrošača izaziva neosnovanu zabrinutost potrošača".

Precizirano je da Fitosnitarna laboratorija, jedna od tri planirane koja je juče počela da radi, obavlja ispitivanja bilja, uključujući i hranu biljnog porekla (iz primarne proizvodnje), useve, semensku robu i sadni materijal na prisustvo regulisanih štetnih organizama biljaka.

Ta laboratorija ispituje prisustvo takozvanih karantinskih štetnih organizama i regulisanih nekarantinski štetni organizama, odnosno bakterija, virusa, gljiva, insekata i drugih biljnih štetočina koje mogu da ugroze useve i biljnu proizvodnju na našim oranicama.

Iz Ministarstva poljoprivrede preciziraju i da se na pokretanju Fitosanitarne laboratorije radilo u saradnji sa Ministarstvom prosvete i tehnološkog razvoja i Institutom za zaštitu bilja i životnu sredinu, sa kojim se radi na pokretanju i ostalih predviđenih laboratorija u Direkciji.

Naglašeno je da su spajanjem kadrovskog potencijala Instituta i tehničkog potencijala Direkcije, stvoreni uslovi za rad u najbolje opremljenoj laboratoriji ovakve vrste u našoj zemlji.

"Razultati su validni jer su dobijeni uz primenu akreditovanih metoda.

Analize obavljaju stručnjaci Instituta i zaposleni u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije", piše u saopštenju.

Direkciji oprema i laboratorija koja će raditi fizičko-hemijska ispitivanja hrane biljnog i mešovitog porekla u pogledu njene bezbednosti za ishranu ljudi za koju je akreditacija obavezna i za šta će se iskoristiti kadrovski potencijal akreditovanih državnih laboratorija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo: Laboratorija za hranu radi po zakonu

Izvor: Radio 021, 10.Mar.2015

Ministarstvo poljoprivrede Srbije negiralo je danas navode Nacionalne asocijacije potrošača (NOPS) da Direkcija Nacionalne referentne laboratorije i njeni delovi ne funkcionišu u skladu sa zakonom...Ministarstvo je istaklo da se radi o pogrešnim i nestručnim tumačenjima koja izazivaju neosnovanu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.