Ministarka Čomić posetila sedište Nacionalnog saveta Makedonaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2021, 16:29

Ministarka Čomić posetila sedište Nacionalnog saveta Makedonaca

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić prilikom posete Nacionalnom savetu Makedonaca, čije je sedište u Pančevu, najavila je da će ovog proleća biti formirana Mešovita međuvladina komisija između Srbije i Makedonije. Njen zadatak biće praćenje dogovora između dve države koji se odnose na reciprocitet u poštovanju prava srpske nacionalne zajednice u Makedoniji i makedonske u Srbiji .

Formiranje Mešovite komisije između Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Severne Makedonije, planirano na proleće, doprineće boljoj saradnji u regionu, ocenila je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić prilikom posete Nacionalnom savetu Makedonaca u Pančevu.

“Takve mešovite komisije Srbija ima sa drugim zemljama u regionu i konačno evo i sa Makedonijom. Naši drugi poslovi tiču se slobode nacionalnih manjina da učestvuju na popisu, izborima, njihovih ljudskih prava, prava na obrazovanje, učenje jezika… Sve ono što je zapisano u zakonima koje je Srbija usvojila, a što mi zajedno sa našim nacionalnim savetima trebamo da pretvorimo u svakodnevni život u Srbiji”, ocenila je Gordana Čomić.

Veće učešće pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru bila je jedna od tema.

“Jedna od glavnih tema bila je formiranje Mešovite međuvladine komisije za praćenje dogovora između Srbije i Makedonije za prava srpske nacionalne zajednice u Makedoniji i makedonske nacionalne zajednice u Srbiji. Mi čekamo na ovo već punih 15 godina. To znači da će sve ono što pravno uživamo mi kao pripadnici makedonske zajednice ovde u Srbiji moći da uživaju i pripadnici srpske zajednice u Makedoniji”, rekao je Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji.

Razgovaralo se o službenoj upotrebi jezika i pisma, kulturi i informisanju većoj zastupljenosti u organima javnog reda i mira kao i o popisu stanovništva koji predstoji ove godine.

Poseban akcenat stavljen je na obrazovanje i rečeno je da trenutno oko 450 učenika u 15 grupa izučava makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture u školama širom Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Formira se mešovita komisija Srbije i Severne Makedonije o poštovanju manjinskih prava

Izvor: Blic, 03.Feb.2021, 11:11

Na inicijativu Severne Makedonije, a nakon susreta srpske ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić sa predstavnicima Ambasade Severne Makedonije u Srbiji, odlučeno je da obe zemlje započnu proceduru za formiranje Mešovite vladine komisije o zaštiti manjina, prenosi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.