Mineapolis: Sukobi policije i građana zbog smrti Afroamerikanca, sestra ubijenog traži pravdu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2020, 08:25

Mineapolis: Sukobi policije i građana zbog smrti Afroamerikanca, sestra ubijenog traži pravdu

Policija u Mineapolisu upotrebila je suzavac tokom sukoba sa nekoliko stotina građana koji su protestovali zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo u ponedeljak za vreme policijskog privođenja u tom gradu.

Građani su se okupili u ulici u kojoj je Flojd preminuo uzvikujući: "Ne mogu da dišem" i "Podigao sam ruke, nemoj da pucaš", prenosi Glas Amerike.

Tokom protestne šetnje do policijske stanice njih nekoliko oštetilo je prozore na toj zgradi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ispisivalo grafite i oštetilo jedno patrolno vozilo, zbog čega je policija, u opremi za razbijanje demonstracija, upotrebila suzavac, objavio je javni radio Minesote.

Okupljanju građana prethodilo je saopštenje da su četvorica policajaca umešana u hapšenje Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru, otpušteni iz službe.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije na kojem se vidi policajac Angloamerikanac kako kleči osumnjičenom Afroamerikancu na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše, objavila je agencija AP.

Jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedeljak, rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji deo patrolnog vozila.

Posvedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Očevidac je preneo da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koleno, osumnjičeni dozivao majčino ime, a onda je preminuo.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušio o molbe: "Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče", zabeleženo je na snimku, navodi AP.

Preminuli muškarac identifikovan je kao Džordž Flojd, objavio je Ben Kramp, advokat angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, koji je saopštio da zastupa Flojdovu porodicu.

Smrt čoveka, koji je preminuo posle policijske interevencije, pod istragom je Federalnog istražnog biroa (FBI) i lokalnih vlasti. I policijska uprava grada Mineapolisa najavljuje temeljnu internu istragu smrti Džordža Flojda.

Gradonačelnik Minepolisa uputio je poruke izvinjenja afroameričkoj zajednici u Mineapolisu.

Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju.

Sestra ubijenog Afroamerikanca traži pravdu za smrt brata

Sestra Afroamerikanca koji je preminuo tokom policijske intervencije u Mineapolisu, oglasila se danas i zatražila pravdu za svoga brata, upozorivši da otpuštanje četvorice policajaca nije dovoljna kazna, izvestio je Rojters.

"Oni su ubice, ubili su mi brata i na njih se mora izvršiti dodatni pritisak. Otpuštanje iz policije nije dovoljno", izjavila je Bridžit Flojd, sestra nastradalog Džordž Flojda u emisiji Dobro jutro Ameriko ABC mreže.

Predstavnica policije Mineapolisa najavila je danas da će imena okrivljenih policajaca biti objavljena nakon razgovora sa svedocima, ali nije precizirala kada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija bacila suzavac tokom sukoba sa građanima zbog smrti Afroamerikanca

Izvor: B92, 27.Maj.2020

Policija u Mineapolisu upotrebila je suzavac tokom sukoba sa nekoliko stotina građana koji su protestovali zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda...Flojd je preminuo u ponedeljak za vreme policijskog privodđenja u tom gradu...Građani su se okupili u ulici u kojoj je Flojd preminuo uzvikujući:...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.