Milijarda forinti za projekte vojvođanskih Mađara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2019, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milijarda forinti za projekte vojvođanskih Mađara

Mađarska vlada je za ovu godinu izdvojila više od milijardu forinti, ili 3,4 miliona evra, za finansiranje projekata vojvođanskih Mađara, a u narednom periodu taj iznos će biti još veći, izjavio je državni sekretar za nacionalnu politiku Arpad Janoš Potapi.

"Vlada je na sednici 8. jula donela odluku da se za privredne programe sunarodnika u Vojvodini, koji su u toku, ili tek treba da budu realizovani, obezbedi nepovratna pomoć od milijardu i 87 miliona forinti", dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je on letnjem festivalu i otvorenom univerzitetu u rumunskom gradu Baile Tušnad (na mađarskom Tušnadfirde), a prenela agencija MTI.

Ta svota će, prema njegovim rečima, iduće godine biti veća za 325, a 2021. za još 290 miliona forinti.

"Na raskrkšću dva milenijuma Srbija je bila u veoma teškoj ekonomskoj, političkoj i društvenoj krizi, pa je i fizički opstanak tamošnje mađarske zajednice bio doveden u pitanje. Ona je, međutim, većim delom odlučila da ostane na rodnoj grudi, izdržala je sve nedaće, a u protekle dve decenije je doživela najveći razvoj. Vojvođanski Mađari su doprineli da dve zemlјe imaju bolјe odnose nego ikada, a matična država će nastaviti da im pomaže", rekao je Potapi.

Skupu je prisustvovao i predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je precizirao da će ponuđeni novac biti iskorišćen za 11 projekata od posebne važnosti, kao što su završetak izgradnje doma kulture u selu Nosa, kod Hajdukova, privođenje kraju radova na spomen kući Janoša Banjaija u Feketiću, obnova evangelističke crkve u Vrbasu i konzerviranju srednjovekovne romanske crkve Arača nedaleko od Novog Bečeja.

Otvoreni univerzitet, đački tabor, a poslednjih godina i muzički festival u centralnoj Rumuniji, za Mađare Sekelјfeldu (Zemlјi Sekelјa), ove godine obeležava tačko tri decenije postojanja. Zamišlјen je kao mesto susreta Mađara sa obe strane granice, pokušaj uspostavlјanja rumunsko-mađarskog dijaloga i očuvanje kulture i tradicije tamošnje mađarske zajednice, a za opoziciju u Mađarskoj on se pretvorio u širenje uticaja vladajućeg Fidesa.

Poslednjeg dana jednonedelјne smotre već dugi niz godina dolazi mađarski premijer Viktor Orban, a i ovog puta se njegov govor očekuje sa velikom znatiželјom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.