Milićević: U Vojvodini nastavljen trend privrednog rasta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2018, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milićević: U Vojvodini nastavljen trend privrednog rasta

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je danas da je rast BDP-a od dva odsto, koji je ostvaren u Srbiji i AP Vojvodini u 2017. godini, veoma dobar rezultat, posebno ističući da je opao broj nezaposlenih i da su neto zarade veće za oko 3,5 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Na konferenciji za medije posvećenoj privrednim kretanjima u Vojvodini, Milićević je naglasio da je najvažnije to što je u 2017. godini nastavljen pozitivan trend rasta BDP-a koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zabeležen i tokom prethodnih godina.

Osvrnuvši se na rezultate po sektorima, potpredsednik Pokrajinske vlade je istakao da je u Vojvodini zabeležen rast industrijske proizvodnje od 7,7 odsto, što, prema njegovim rečima, jeste posebno dobar pokazatelj.

Milićević je naveo da je najveći rast zabeležen u prerađivačkoj industriji, i to u proizvodnji mašina i opreme, hemikalija i hemijskih proizvoda, te gume i plastike.

"Spoljnotrgovinska razmena u Vojvodini beleži rast od 16,9 odsto, što je u nominalnom iznosu više od 10 milijardi evra", naveo je Milićević, dodavši da je prošle godine zabeležen rast i kod uslužnih delatnosti, u oblasti saobraćaja i transporta, te da su ohrabrujući rezultati postignuti u ugostiteljstvu i turizmu, čemu u prilog ide i podatak da je severnu pokrajinu prošle godine posetilo skoro pola miliona domaćih i stranih gostiju.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je poručio i da IT industrija postaje sve dominantnija privredna grana, te da beleži najdinamičniji rast izvoza u čitavoj Srbiji.

"Prema podacima vojvođanskog IKT Klastera, izvozni prihod samo njihovih članica veći je od 200 miliona evra. U Novom Sadu ima preko 250 kompanija u kojima radi više od šest hiljada zaposlenih, što čini trećinu ukupnog broja zaposlenih u IT industriji cele Srbije", kazao je Milićević.

Govoreći o prosečnim neto zaradama, Milićević je naveo da su one porasle za 3,6 odsto, a da je broj nezaposlenih u Vojvodini smanjen za 16,4 odsto, odnosno da je 26 hiljada nezaposlenih manje na teritoriji Vojvodine u odnosu na 2016. godinu.

Konferenciji za medije prisustvovali su predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.