Mihajlovićeva sa delegacijom MMF o investicijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2018, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlovićeva sa delegacijom MMF o investicijama

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, upoznala je danas predstavnike Misije MMF-a, na čelu sa Džejmsom Rufom  sa novim investicionim ciklusom vrednim nekoliko milijardi evra, koji će taj resor sprovesti u narednih nekoliko godina.

"Reč je o novim projektima koji će Srbiju još bolje povezati sa regionom i Evropom, za koje smo u prethodne dve godine pripremali tehničku dokumentaciju. Početkom sledeće godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << počinju i građevinski radovi na ovim projektima. To je, između ostalog, gradnja auto-puta od Preljine do Požege na Koridoru 11, koji povezuje Srbiju i Crnu Goru. Gradićemo i auto-put dug 106 km, takozvani Moravski koridor, koji povezuje Čačak i Kruševac i spaja dva naša najznačajnija koridora - 10 i 11. Očekujemo da ovu deonicu gradimo sa američkom kompanijom 'Behtel", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će sledeće godine početi i gradnja “auto-puta mira” od Niša do Prištine, prva deonica od Niša do Pločnika, kao i poslednja deonica brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do granice sa Mađarskom. Mihajlovićeva je istakla i da je Srbija spremna za gradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

"Najveće investicije u Srbiji dolaze iz našeg ministarstva. Sledeće godine imaćemo budžet koji će biti veći za 20 milijardi dinara u odnosu na prošlu godinu i uverena sam da ćemo sve projekte uspešno sprovesti", istakla je Mihajlovićeva.

Džejms Ruf je rekao da MMF podržava što veće investicije u infrastrukturu Srbije i izrazio očekivanje da će se pozitivni ekonomski trendovi koje Srbija ima nastaviti.

Predstavnicima MMF-a predstavljeni su podaci o reformi putnog i železničkog sektora, kao i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, koje će dovesti do skraćenja rokova za donošenje planskih dokumenata, i uvođenje e-prostora koji bi pokrio teritoriju čitave Srbije.

Takođe je razgovarano i o mogućnostima smanjenja vremena čekanja na granicama sa Mađarskom i Hrvatskom, saopštio je kabinet potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo traži od Evropske inženjerske komore oduzimanje licenci

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zatražilo je da se preko Evropske inženjerske komore oduzmu licence inostranim inženjerima koji su radili na projektu Kosine 2 u Grdeličkoj klisuri,  koja se obrušila u avgustu.

Mihajlovićeva je Tanjugu rekla da je "Ministarstvo to uradilo ne samo zato što je to u skladu sa zakonom, nego zato što hoćemo da odvojimo kvalitetne inženjere" od onih koji su u nekom trenutku radili nešto što nije u skladu sa strukom.

"Struka će reći da li su projekti bili dobri ili ne i šta je trebalo da se uradi, a šta je urađeno", kaže ministarka.

Objašnjava da određene situacije koje se dešavaju u praksi govore da postoje problemi.

Ona je podsetila da je Ministarstvo u skladu sa svojim nadležnostima tražilo od Suda časti Inženjerske komore Srbije da preispita celu situaciju i da Sud, ukoliko i ako tako bude smatrao, oduzme licence za 16 inženjera koji su prvobitno radili projekat na Kosini 2.

Mihajlovićeva je napomenula da bi isto to trebalo razmotriti i za inženjere koji su kasnije potpisali novi projekat kosine u Grdelici, a koji je potom nekoliko puta preprojektovan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlovićeva sa delegacijom MMF-a o novom investicionom ciklusu

Izvor: RTS, 26.Sep.2018

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović upoznala je predstavnike Misije MMF-a sa novim investicionim ciklusom vrednim nekoliko milijardi evra, koji će taj resor sprovesti u narednih nekoliko godina. ...

Nastavak na RTS...

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Radimo na kapitalnim investicijama

Izvor: Kurir, 26.Sep.2018

Ministarstvo na čijem sam čelu svake godine radi i razgovara sa MMF, a rezultati toga su upravo ono što građani mogu da vide - završeni putevi, pruge, ali i svi novi projekti koji počinju da se rade.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.