Mihajlović povodom dana devojčica u IKT: Obrazovanje je ključ

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2021, 09:15

Mihajlović povodom dana devojčica u IKT: Obrazovanje je ključ

Predsednica Koordinacinog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović danas je povodom Međunarodnog dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT), poručila devojčicama i devojkama da je važno da se obrazuju jer im to daje samostalnost i čini ih jakima.

"Devojčice i devojke mogu i treba da profesiju biraju na osnovu svojih sklonosti i interesovanja, a ne na osnovu predrasuda o 'muškim' i 'ženskim' zanimanjima. Ne dozvolite da vas bilo ko ubedi da nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne možete da postignete, jer vam je uspeh u informaciono-komunikacionim tehnologijama jednako dostižan kao i dečacima", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je izuzetno važno da se ohrabre i podstaknu devojčice i devojke da se odluče za karijeru u IKT, ali i nauci inače, jer je to jedan od sektora u kome se najjasnije vidi rodna neravnopravnost.

"Iako žene u Srbiji čine 60 odsto diplomiranih studenata, one i dalje teže i sporije napreduju u svojim profesijama, naročito u oblastima kao što su nauka i istraživanje, a pre svega u IKT sektoru", ukazala je Mihajlović.

Skoro svaki drugi istraživač u Srbiji je žena, najveće učešće žena istraživača je u medicinskim naukama - 58,6 odsto, a najmanje u inženjeringu i tehnologiji - 40 odsto, kazala je Mihajlović i istakla da je ono što je obeshrabrujuće činjenica da žene u nauci objavljuju manje naučnih radova od svojih muških kolega, što dovodi do sporijeg napredovanja u karijeri.

"Činjenica je da nema dovoljno žena u STEM naukama i potrebno je da se na rešavanje ovog problema utiče sistemskim i multisektorskim putem, počevši od obrazovanja, ekonomskog osnaživanja žena, kao i podizanja svesti o štetnim stereotipima koji su i dalje prisutni u našem društvu", ukazala je Mihajlović.

Matić: Devojčice treba podsticati da se bave IK tehnologijama

"Veće uključivanje devojčica i devojaka u tehnološke oblasti neophodno je za suzbijanje digitalnog rodnog jaza, ali i za ekonomski rast u digitalnoj budućnosti", poručila je povodom međunarodnog Dana devojaka u IK tehnologijama ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je prilikom svečanog otvaranja hakatona, takmičenja u razvijanju tehnoloških rešenja za učenice osnovnih škola, koje se održava u Muzeju Jugoslavije u Beogradu navela da je procenat devojaka koje upisuju IT studije u našoj zemlji porastao sa 25,7 odsto u 2016. godini na 29,3 odsto u prošloj godini.

„Iako Srbija beleži veće učešće devojaka u IKT obrazovanju u odnosu na evropski prosek, potrebno je da i dalje radimo na uklanjanju predrasuda prema kojima je to prevashodno muška oblast. Takođe i da podstičemo devojčice da razvijaju svoja interesovanja i talente u pravcu profesija koje su ne samo najtraženije, već i najplaćenije“, naglasila je Matić.

U takmičenju koje organizuju Ministarstvo trgovine, asocijacija AFA, zajednice posvećene osnaživanju žena i devojaka u inovacijama i tehnologijama, učestvuje 50 učenica uzrasta od 11 do 14 godina iz osnovnih škola širom Srbije.

Međunarodni dan devojaka u IK tehnologijama ustanovljen je 2010. godine pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija, sa ciljem podsticanja većeg učešća devojčica i devojaka u tehnološkoj oblasti.

Ovaj dan obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu a ove godine se obeležava pod sloganom „Povezane devojke kreiraju svetliju budućnost“.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlovićeva povodom Dana devojčica u IKT: Obrazujte se, tako postajete samostalne i jake

Izvor: RTS, 22.Apr.2021

Danas kada ceo svet obeležava Dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama, treba da ih ohrabrimo i kažemo da je važno da se obrazuju, jer im to daje samostalnost i čini ih jakima. Devojčice i devojke mogu i treba da profesiju biraju na osnovu svojih sklonosti i interesovanja,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.