Mihajlović: Nastavljaju se radovi na Žeželjovom mostu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2014, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Nastavljaju se radovi na Žeželjovom mostu

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je danas da će u narednih deset do 15 dana biti nastavljeni radovi na Žeželjevom mostu u Novom Sadu i najavila da će u naredne četiri godine biti rehabilitovano 1.000 kilometara puteva u Srbiji za šta je obezbeđeno 300 miliona evra. Ona je nagovestila i da će vlada u narednih nekoliko dana doneti odluku o formiranju novog javnog preduzeća u kojem će biti okupljeno svih 25 malih aerodroma u Republici.

Mihajlović je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podsetila da je odmah po imenovanju za ministarku građevinarstva u vladi premijera Aleksandra Vučića krenula u razgovore sa Železnicom Srbije, izvođačem radova i predstavnicima Pokrajine i grada Novog Sada da se utvrdi problem zašto je izgradnja Žeželjevog mosta u zastoju.

"Pošto je građevinska šezona u toku cilj je bio da se pokrene nastavak gradnje i u ponedeljak, 25. avgusta, je održan sastanak u Železnicima Srbije pod mentorstvom Ministarstva građevine", rekla je Mihajlović novinarima i izrazila uverenje da je Ministarstvo veoma blizu rešenja.

"Nažalost, neke stvari smo prosto nasledili. Postoje dodatni radovi, postoji dodatni novac koji će morati očito da se plati, ali smo našli zajednički jezik između svih učesnika u procesu. Ja očekujem da ćemo konačno imati radnike na Žeželjevom mostu u narednih desetak, 15 dana", najavila je Mihajlović.

Pošto je praktično kraj građevinske sezobe i sigurno će se kasniti sa radovima, ali budući da je Ministarstvo imenovalo mentore za svaki projekat, pa i za Žeželjev most, Mihajlović je uverena da se kašnjenja sa radovima ubuduće neće dešavati.

Odgovarajući na pitanje o rehabilitaciji puta Zrenjanin - Žabalj, Mihajlović je podsetila da je vlada pre mesec dana inicirala ratifikaciju važnog kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i Svetske banke u Skupštini Srbije od 300 miliona evra, za projekat rehabilitacije puteva u Srbiji.

U naredne četiri godine u Srbiji će biti rahabilitovano oko 1.000 kilometara puteva, a upravo 2015. će biti rehabilitovan put Zrenjanin - Žabalj redstvima EIB i EBRD, precizirala je Mihajlović.

Ona je upozorila da Srbija više ne sme da se zadužuje u inostranstvu i zato su dobrošla javno-privatna partnerstva i strana direktna ulaganja i koncesije, što do sada nismo uradili.

"Cilj je da otvorimo nova radna mesta", poručila je Mihajlović.

 Vlada formira firmu za 25 malih aerodroma

Mihajlović je nagovestila danas, tokom posete Zrenjaninu, da će vlada u narednih nekoliko dana doneti odluku o formiranju novog javnog preduzeća u kojem će biti okupljeno svih 25 malih aerodroma u Republici.

Tokom sastanka sa čelnim ljudima u Opštini Zrenjanin bilo je reči o aerodromu Ečka, prenela je Mihajlović i najavila da će uskoro predstaviti plan Vlade Srbije da se svih 25 malih aerodroma u Republici okupe u jedno preduzeće.

Prema njenim rečima, o formiranju javnog preduzeća "Aerodromi Srbije" biće reči u narednih nekoliko dana na jednoj od sednica vlade.

Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, danas je razgovarala sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem o, kako je rekla, završetku projektne dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd-Zrenjanin.

Ministarka je navela da će se vlada najverovatnije opredeliti za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda zainteresovanih investitora za izdavanje koncesije za izgradnju puta Beograd-Zrenjanin.

"Budući da ima zainteresovanih investitora za koncesiju na ovoj deonici, to je ne samo za Zrenjanin, nego i za ovaj deo Srbije, veoma značajno", rekla je Mihajlović.

Navodeći da je sa lokalnim rukovodstvom Zrenjanina razgovarala i o izgradnji obilaznice oko tog grada, ona je napomenula da će izgradnja tog objekta biti jedan od prioriteta vlade i samog grada Zrenjanina.

"Ono što ja moram da pohvalim, to je odeljenje za koje sam čula da postoji u lokalnoj samoupravi za razgovor sa potencijalnim investitorima", kazala je Mihajlović.

Kako je dodala, na osnovu novog zakona o planiranju i izgradnji u svakom gradu će biti predviđeno otvaranje posebnog šaltera za usluge potencijalnim investitorima, tako da će se i ovaj, u Zrenjaninu, sasvim sigurno uklopiti.

Mihajlović je u Zrenjaninu otvorila i Sajam preduzetništva, inovacija i kooperacija "Inokop 2014", koji je okupio brojne izlagače iz zemlje i inostranstva, kao i mnogobrojne posetioce, privrednike i članove diplomatskog kora u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nastavak radova na Žeželju za 15 dana?

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2014

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je danas da će u narednih deset do 15 dana biti nastavljeni radovi na Žeželjevom mostu..."Pošto je građevinska sezona u toku cilj je bio da se pokrene nastavak gradnje i u ponedeljak, 25. avgusta, održan je sastanak u Železnicima Srbije pod...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.