Mihajlo Pupin ponos Idvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2014, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlo Pupin ponos Idvora

U potrazi za znanjem Mihajlo Pupin rano je otišao iz rodnog Idvora. Put u svet nauke vodio ga je od Pančeva, preko Praga do Amerike. Svoj rodni Idvor do kraja života nije zaboravio.

O tome svedoči i zadužbina, Narodni dom, koji je veliki naučnik ostavio idvoru I Idvorcima. Od 1979. godine ovaj dom zajedno sa rodnom kućom, nekadašnjom zgradom osnovne škole koja je pretvorena u muzej i crkvom čine zavičajni kompleks posvećenom ovom velikom naučniku.

Prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine Idvor je posetilo oko 7000 ljudi, a ove kada se proslavlja jubilej očekuje se da će ih biti oko 10.000.

U Idvoru možete pre svega saznati priču o tome šta je Pupin bio van nauke. Vešt diplomata, književnik, a pre svega humanista i dobrotvor. U želji da saznaju više o rodnom mestu ovog velikog naučnika, da posete kuću, školu i crkvu u koju je išao, broj posetilaca Idvoru raste.

Pupin je patentirao ukupno 34 izuma koji i danas imaju svoju primenu u oblasti elektrotehnike i telekomunikacija. Njegov najveći izum je čuveni Pupinov kalem.

Ideja je da se ovaj kompleks renovira kako bi se tokom čitave godine održavali seminari I radionice za talentovanu decu . Da Idvor postane centar znanja bila je i želja Mihajla Pupina.

O tome svedoči i projekat koji je Pupin uradio još 1931. da se u Idvoru osnuje koledž za poljoprivredu ali to ni dan danas nije realizovano. Ipak u organizaciji regionalnog centra za talente Mihajlo Pupin iz Pančeva u idvoru se već tri godine održavaju kampovi za talentovane učenike koji stiču dodatna znanja iz fizike, ekologije,astronomije. Na ovome se kažu, neće stati.

Nadamo se da će Idvor u skorijoj budućnosti postati ono što je Pupin i želeo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.