Meštani Klise žale se na neprijatni miris iz svinjca, komšija tvrdi da ima dozvole

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2019, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Klise žale se na neprijatni miris iz svinjca, komšija tvrdi da ima dozvole

Meštani Proleterske ulice na Klisi, žale nam se da duže od tri decenije, imaju problem sa neprijatnim mirisom koji im dolazi iz komšijinih svinjaca. A komšija tvrdi da ima sve potrebne dozvole za držanje životinja.

Zbog neprijatnog mirisa svinja, nemoguće je otvoriti vrata i prozore, ručati, odmarati ili raširiti veš u sopstvenom dvorištu, tvrde meštani Proleterske ulice. Oni dodaju da njihov komšija samostalno drži i leči životinje u nehigijenskim uslovima, a da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se fekalije iz obora izlivaju pored obližnjeg bulevara.

"Fekalije izlivaju se svuda okolo, kad su velike kiše i poplave čak ljudima u dvorište ulaze, međutim, ne može se živeti od smrada, od muva, od štakora, pošto on hrani svinje pomijama, čak i kisele pomije kad prokisnu, na ovim vrućinama čovek ne može da živi. Imao je pre par godina kugu svinja, gde je njemu bilo zabranjeno držanje svinja, međutim, on je ponovo pokrenuo farmu", kaže Novo Tešić.

"Ne možeš izluftirati, kad izluftiraš, kad im pere, ne možeš celu noć izluftirati. Drži dan-noć otvoreno, ne možeš. Smrdi, naravno da smrdi, 250 svinja, ne znam ni ja koliko ima, to je njegova stvar, ali mislim ja nemam ništa protiv čoveka, samo što uguši", isitče Olga Čegar.

"Pacovi, štakori, izlaze tamo, dođu preko. Donosi nam ona Ciklonizacija otrov, stavljamo, ali džaba je. Evo vidite, zagađuje celu ulicu, ali ovaj narod neće, neko je izašao, neko nije, boji se, razumeš", kaže Miloš Čegar.

Vlasnici svinja tvrde da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i sve neophodne dozvole kako bi držali životinje u tom prostoru.

"Došli, izmerili, pogledali, sve je bilo u redu, rekli su nam da napravimo adekvatnu septičku jamu, mi smo to uradili, znače traže neki detalj, mi to uradimo i to je to. Ja verujem da njima sad smrdi, ne mogu reći da ne smrdi, ali i oni su svi držali. E sad kad su njima zatvorili, ili sklonili, presekao ovaj put, sad je njima krivo što mi držimo, šta sad ja treba da radim?", pita se Danijela Pavlović.

Inspekcijskim nadzorom u maju ove godine, utvrđeno je da Jovica Obrovački drži oko 180 svinja. To je suprotno Odluci o držanju domaćih životinja Grada Novog Sada, u kojoj je propisano da je u delu gde je Proleterska ulica, dozvoljeno držanje do tri papkara i njihov podmladak starosti do 4 meseca. Nakon što se Obrovački u junu odazvao pozivu inspekcije, dobio je rok od 30 dana da smanji broj svinja, što nije učinio, nakon čega su mu izrečena i dva prekršajna naloga. Na doneto rešenje on je uložio žalbu, tvrdeći da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su nam potvrdili registraciju njegovog gazdinstva, uz napomenu da nije izdalo rešenje o upisu u registar objekata za držanje životinja, dok lokalna samouprava svojom odlukom reguliše način, mesto, broj i vrstu životinja koje se mogu držati. Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, povodom ovog slučaja u toku je upravni postupak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.