Sutra dolazi Medvedev - poseta proverenog prijatelja Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2019, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra dolazi Medvedev - poseta proverenog prijatelja Srbije

Više od 5.000 srpskih policajca i pripadnika tajnih službi, kao i 30 ruskih bezbednjaka, obezbeđivanje u subotu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Beogradu, pišu danas "Večernje novosti", navodeći da će "bezbednost u gradu biti podignuta na najviši nivo".

Toliko policajaca je neophodno jer će Medvedev tokom dvanaestočasovnog boravka u Beogradu posetiti osam lokacija, pa će svaka lokacija biti bezbednosno pokrivana tokom većeg dela dana, navodi neimenovani izvor lista.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Medvedev će po dolasku u Beogradu, gde će ga dočekati premijerka Ana Brnabić, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na vojnom aerodromu u Batajnici prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije, sledi svečani doček ispred Palate Srbija, pa radni ručak sa premijskom Brnabić i članovima delegacije dveju država.

Vučić i Medvedev, kako je predviđeno protokolom, razgovaraće 45 minuta, a ruski premijer potom će položiti venac na spomenik "Smrt fašizmu, sloboda narodu" na Kalemegdanu.

Medvedev će prisustvovati svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Sava centru, a gostu iz Rusije srpski predsednik prirediće večeru u Domu garde.

Na vojnom aerodromu u Batajnici pripreme za prikaz sposobnosti Vojske Srbije odvijaju se intenzivno i u samoj su završnici. Svoju borbenu gotovost spremni su da demonstriraju ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, specijalne i jedinice kopnene vojske. Program u kojem će učestvovati gotovo dve i po hiljade vojnika, koncipiran je u tri celine.

"Prva celina, dinamički prikaz, gde je predviđeno učešće specijalne jedinice, specijalne brigade, i dela jedinica KOV-a, koji će podržati snage ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. U drugoj celini će biti prikazan defile jedinica, takozvani pešadijski ešalon, zatim, defile jedinica na vozilima, takozvani motorizovani ešalon, i imaćemo vazduhoplovni ešalon. Nakon toga, treća sekvenca i završetak bi bio postrojavanje jedinica", rekao je Željko Bilić, komandant Prikaza sposobnosti Vojske Srbije.

Manifestacija „Sloboda 2019“ biće održana povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, za koje je uloga Sovjetskog Saveza bila veoma značajna.

"Uloga sovjetske armije je jedna od možda najdelikatnijih i najključnijih u samom svetskom ratu u Srbiji, zato što je prisustvo sovjetske vojske na terenu omogućilo da se sa jedne strane Nemci isteraju daleko brže i da se, sa druge strane, građanski rat završi pobedom partizanskog pokreta, ulaskom i partizanskih i sovjetskih snaga u Beograd", saopštio je Bojan  Dimitrijević, zamenik direktora Instituta za savremenu istoriju.

Obeležavanje 20. oktobra, koji predstavlja simbol i krunu zajedničke borbe u Drugom svetskom ratu, povod je za dolazak predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva.

"Ovo nije kurtoazna poseta, ovo je poseta proverenog prijatelja države Srbije i moramo uzeti u obzir činjenicu da ruski državnici ne idu tako često u posete stranim zemljama, pogotovo ne onim zemljama koje nisu u njihovom zagraničju, tj. ne ulaze u taj takozvani postsovjetski prostor, a ruski predsednik i ruski premijer su u poslednjih sedam godina dolazili već više od pet puta u Srbiju i to nam govori o činjenici kako Moskva danas gleda na Srbiju", kazao je Predrag Rajić, Centar za društvenu stabilnost.

Sem razgovora sa državnim vrhom Srbije, predsednik Vlade Ruske federacije prisustvovaće vojnoj smotri u Batajnici, obratiti se poslanicima ovde u Narodnoj skupštini, položiti vence na spomen obeležja i imati niz drugih aktivnosti. Medvedev je u Srbiji poslednji put boravio pre deset godina kada je bio na funkciji predsednika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medvedev u Beogradu: Preko 5.000 policajaca, osam lokacija i 45 minuta "oči u oči"

Izvor: B92, 18.Okt.2019

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće u subotu premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva. Obilazi osam lokacija, čuva ga preko 5.000 policajaca...Medvedev dolazi u jednodnevnu posetu Srbiji, povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu...Prema pisanju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.