Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2019, 04:20

Međunarodni dan tolerancije, ljudska prava i jednakost

Međunarodni dan tolerancije, ljudska prava i jednakost

Pokrajinski zaštitnik građana, ombudsman prof. dr Zoran Pavlović čestita svim građanima i građankama Međunarodni dan tolerancije.

Imajući u vidu da smo složena i pluralna zajednica, u kojoj žive pripadnici velikog broja etničkih zajednica, da se u njoj govore različiti jezici i ispovedaju različita uverenja, Pokrajinski ombudsman naglašava da su za dalji razvoj i napredak društva od izuzetne važnosti odnosi međunacionalnog uvažavanja, solidarnosti i tolerancije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U godini u kojoj nizom aktivnosti obeležava tridesetogodišnjicu od usvajanja Konvencije o pravima deteta, Pokrajinski ombudsman ističe važnost tolerancije i za ostvarivanje fundamentalnih prava dece. Potreba da deca uče o toleranciji proizilazi, kako iz složene prirode društva u kome žive, tako i iz potrebe da se vodi smislen i produktivan život, u kome su individualne i kolektivne različitosti obogaćujući element.

Činjenicu da su tokom godine zabeleženi uznemirujući primeri vršnjačkog nasilja Pokrajinski ombudsman je primio sa velikom zabrinutošću. Zabrinutost izazivaju i primeri nasilja i diskriminacije žena, pripadnika LGBT populacije, osoba sa invaliditetom i drugih ugroženih grupa u društvu.

Pokrajinski ombudsman koristi priliku da sve društvene aktere podseti na reči iz Uneskove Deklaracije o principima tolerancije u kojoj se kaže da tolerancija nije samo moralna obaveza, već i pravni zahtev. Od poštovanja tog zahteva zavise kako ljudska prava, osnovne slobode i mir, tako i demokratija, vladavina zakona i ukupan napredak.

Kao institucija zadužena da štiti ljudska prava, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudman će i ubuduće, a posebno u radu sa mladim ljudima, promovisati toleranciju kao aktivan stav, duboko uveren da time daje svoj skromni doprinos obrazovanju građana otvorenih prema drugim kulturama, sposobnih da poštuju slobodu i ljudsko dostojanstvo svakog pojedinca, spremnih da poštuju princip neagresije i probleme rešavaju nenasilnim sredstvima.

Paunović: Ljudska prava i jednakost nemogući bez tolerancije

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je da ljudska prava i jednakost među ljudima nisu mogući bez tolerancije i poštovanja različitosti među ljudima.

"Međunarodni dan tolerancije obeležavamo danas i mi u Srbiji kako bismo se svi zajedno podsetili da ljudska prava i jednakost među ljudima nisu mogući bez tolerancije, bez naše spremnosti da uvažimo i poštujemo različitosti među ljudima. Potrebno je da svakom pojedincu, bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost, veru, pol, invaliditet, socijalni status, seksualnu orijentaciju ili bilo koje drugo lično svojstvo omogućimo da ravnopravno s drugima uživa sva ljudska prava i slobode koja Ustav i zakoni Srbije garantuje ljudima", navela je Paunovićeva u saopštenju za javnost.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je podsetila da današnji dan tolerancije svet obeležava užasnut bezumnim terorističkim činom u slobodarskom Parizu, koji je svetu podario tri ključne reči na kojima se temelji budućnost civilizacije - a to su sloboda, jednakost i bratstvo.

Paunovićeva je dodala da svet mora pronaći načina da pruži novu šansu dijalogu, kulturi mira i nenasilja i stvari uslove za razvoj i prosperitet svih država, naroda i etničkih zajednica, i istakla da je Srbija tome iskreno posvećena i svojom međunarodnom i regionalnom politikom tome daje veliki doprinos.

"Možemo zaista biti zadovoljni time koliko smo poslednjih godina uradili na planu uspostavljanja pravnih i institucionalnih mehanizama za razvoj otvorenog, demokratskog i tolerantnog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava, društva koje svima pruža jednaka prava i jednake mogućnosti", rekla je Paunovićeva.

Ona je podsetila da su netolerancija i diskriminacija pojava s kojom se suočavaju sve države sveta, uključujući i najrazvijenija demokratska društva.

"Ja vas pozivam da se zajedno, još odlučnije i uspešnije, uhvatimo u koštac s netolerancijom i diskriminacijom, da ove pojave iskorenimo i izgradimo društvo sa ljudskim likom, u kojem su ljudsko dostojanstvo i jednakost među ljudima neprikosnovene društvene vrednosti koje kao društvo svesno prihvatamo jer bez njih nema mira, stabilnosti i napretka", rekla je Paunovićeva.

Na današnji dan, pre tačno 10 godina države članice Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESKO) usvojile su Deklaraciju o principima tolerancije i taj dan obeležava se širom sveta kao Dan tolerancije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.