Matica srpska: O dijalogu evropskih i srpskih simbolista (RTV1, 23.40)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2022, 06:24

"Matica srpska": O dijalogu evropskih i srpskih simbolista (RTV1, 23.40)

U našim danima 21. veka, kada , kako bi to rekao ruski poeta, simbolista Andrej Beli za svoje vreme, čovečanstvo prilazi onoj granici kulture iza koje je ili smrt, ili su novi oblici života, grandiozna izložba "Život - san - smrt, evropski okviri srpskog simbolizma" pod krovom Galerije Matice srpske, uz brojne iskorake i ekskluzivitete koji je obeležavaju, jezikom Tišine i Lepote, svedoči da je zapitanost čoveka s početka trećeg milenijuma nad sopstvenim životom ista ona koja je obuzimala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i stanovnike Evrope na prelasku iz 19. u 20. vek.

Ta činjenica, ali i umetnička postavka kakva se vidi jednom u životu, bile su incijalni impuls da ekipa RTV-a, povede gledaoce u čudesni svet simbolizma koji je ujedinio dve važne muzejske ustanove - Narodni muzej i Galeriju Matice srpske, na realizaciji ove izložbe za pamćenje.

Likovni dijalog evropskih i srpskih simbolista uveličaće poezija Branka Miljkovića, Vladislava Petkovća Disa i Dantea, kao i reč Tijane Palkovljević Bugarski, Snežane Mišić i Igora Borozana.

Urednik i autor: Sofija Ljukovčan

Snimatelji: Bojan Ognjanovac, Igor Petričević i Vilmoš Bognar.

Emitovanje: 27. januar 2022. godine, RTV1 u 23.40

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.