Marković: Novim zakonom refedendum bliži građanima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2021, 06:50

Marković: Novim zakonom refedendum bliži građanima

Bivši ministar Milan Marković kaže da je Nacrt zakona o referendumu, koji se trenutno nalazi na javnoj raspravi, dobra osnova o kojoj može da se razgovara, te napominje da su razlozi za novi zakon uvek politički, te da je svaki zakon normativni izraz politike u materiji koju reguliše.

Marković, koji je bio ministar u dve vlade i koji je učestvovao kao stručni konsultant u izradi zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kaže i da su razlozi za donošenje formalni i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnose se na nesaglasnost postojećeg zakona sa Ustavom, ali i suštinski, jer postojeći zakon, koji je donet pre više od 25 godina, svojim odredbama ne obezbeđuje delotvorno ostvarivanje dva izuzetno važna demokratska mehanizma, a to su referendum i narodna inicijativa.

"Takođe, sve više se govori o mogućnosti da se građani izjasne o nekim značajnim pitanjima na referendumu, kao što je promena Ustava, pa bi bilo vrlo neozbiljno pokušati promenu Ustava u postupku koji je regulisan zakonom koji nije u saglasnosti sa tim istim Ustavom ili sprovesti bilo koji drugi referendum", dodaje Marković.

Na konstataciju novinara "Politike" da je najviše pažnje i kritika u stručnoj i opštoj javnosti izazvalo rešenje da se ukida cenzus, što se tumači u kontekstu priznanja ili pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, Marković kaže da je ovaj nacrt izradila posebna radna grupa Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koju su činili stručnjaci različitih državnih organa i nevladinog sektora.

"Ne postoji apsolutna saglasnost sa svim rešenjima koja su sada na javnoj raspravi, ali tokom rada ove radne grupe nije se uopšte otvorilo pitanje razloga za ukidanje cenzusa (uslov za uspeh referenduma da je glasalo više od polovine upisanih birača), jer je svima vrlo dobro poznato da je to pitanje rešeno Ustavom još 2006. godine. Odredba člana 203. Ustava utvrđuje da je odluka na referendumu za promenu Ustava doneta ako je za nju glasala većina od izašlih birača", objašanjava Marković.

Dodaje da propisivanje cenzusa stavlja u izuzetno težak položaj one koji se izjašnjavaju pozitivno o referendumskom pitanju, jer se "na taj načcin afirmiše bojkot kampanja".

"Naime, izlaznost čak i na izborima se kreće oko 55 odsto pa se postavlja pitanje kakva je šansa da prođe bilo koja inicijativa građana pretočena u referendum koju podržava 45 odsto biračkog tela, ukoliko bi se svega deset odsto onih koji izlaze na izbore shvativši da su u manjini odlučilo na bojkot. Dakle, na ovaj način 45 odsto postaje manje od deset odsto. Bojkot je legitiman način izražavanja stava, ali nije legitimno da bojkot-glas vredi više o aktivnog glasa", ocenjuje Marković.

Kaže još da su promene koje donosi novi zakon dvojake, najpre to je usaglašavanje sa Ustavom i postojećim zakonskim rešenjima imajući u vidu da je važeći zakon donet još 1994. godine.

"Drugo, pokušaj da se referendum i građanska inicijativa ožive kao instrumenti u rukama građana, a ne samo vlasti. U tom smislu učinjene su promene kako bi se olakšao put građanima koji žele da nametnu odlučivanje ili se odluče o nekom pitanju", navodi Marković.

Navodi i konkretan primer.

"Neprimereno kratak rok za narodnu inicijativu od sedam dana za prikupljanje potpisa je produžen na 90 dana. Takođe, učinjene su izmene u pravcu obaveze nadležnih organa da u odgovarajućem roku odgovore na inicijativu. Razrađena je naravno i sudska zaštita, kampanja i finansiranje kampanje kao i značajna novina - prikupljanje potpisa elektronskim putem",naveo je Marković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.