Marizi Konde nagrada za književnost, alternativni Nobel

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2018, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marizi Konde nagrada za književnost, alternativni Nobel

Francuska književnica poreklom iz Gvadalupea Mariz Konde dobitnica je ovogodišnje nagrade za književnost Nove akademije, koju su ustanovili švedski književnici, pošto je Nobelov komitet, zbog seksualnog skandala oko Akademije za književnost, odlučio da ove godine Nobelova nagrada za književnost ne bude dodeljena.

Iako mnogi tvrde da je reč o alternativnom Nobelu, grupa švedskih intelektualaca koja je ustanovila ovu nagradu navodi da nema nikakve ambicije da se njome zameni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nobelova nagrada i da je ona u odnosu na Nobela beznačajna i dodeljuje se samo ove godine.

Oni objašnjavaju da se, za razliku od Nobela, koji dodeljuje mali Komitet švedskih akademika, nagrada Nove akademije bira na mnogo otvoreniji način.

Bibliotekari Švedske su prvo sačinili listu autora, za koje je putem interneta moglo da glasa 32.000 čitalaca iz celog sveta, što nema nikakve veze sa praksom nekada slavne švedske akademije, čiji je ugled okrnjen "privilegijama, sukobima interesa i seksizma", navode agencije.

Zajednička im je sa Nobelom volja da se prepozna najbolja svetska literatura, navode autori i dodaju da o tome svedoči i izbor troje finalista, među kojima je, pored Konde, bio vijetnamski emigrant u Kanadi Kim Tju i Britanac Nil Gejmen.

Proletos je najavljeno da će Nobelov komitet 2019. godine dodeliti dve nagrade za književnost.

Tada je rečeno da Nobelova nagrada za književnost neće biti dodeljena ove godine, što je odlučila Švedska akademija zbog skandala u vezi sa optužbama za seksualno zlostavljanje na račun muža jedne od članica tog tela.

Švedska akademija mesecima je bila pogođena krizom u vezi sa optužbama gotovo 20 žena da ih je seksualno uznemiravao francuski fotograf Žan-Klod Arno, suprug članice Akademije, pesnikinje i književnice Katarine Frostenson, koja je podnela ostavku.

Arno je, medutim, negirao sve optužbe za seksualno uznemiravanje, kao i one da je odavao imena laureata nagrade.

Osim Katarine Frostenson, ostavke je podnelo još četvoro članova 18-članog Nobelovog komiteta, kao i stalni sekretar Švedske akademije Sara Danius.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Umesto pravog, alternativni Nobel za Mariz Konde

Izvor: Blic, 13.Okt.2018

Književnica sa Gvadalupa, Mariz Konde (81), proglašena je dobitnicom nagrade za književnost Nove akademije iz Stokholma.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.