Marija rame uz rame sa kolegama drvosečama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2020, 11:40

Marija rame uz rame sa kolegama drvosečama

Marija Molnar iz Kupusine žena je koja motornom testerom toliko vešto barata da je seča drveća za nju postala svakodnevni posao.U šumi je počela raditi pre sedam godina, prvo kao pomoćnim radnik, ali je vrlo brzo i sama uzela testeru ruke i postala ravnopravni partner svom kolegi drvoseči sa kojim i danas radi.

"Kao iznenadio se, ali nije rekao-nemoj. Verovatno onda nije sumnjao u mene. Pripremio mi je dve neke tanke grane da isečem. Uzela sam motorku i to isekla i krenula >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dalje da sečem. Na njegovo pitanje-šta je to sada, odgovorila sam sada ti malo iza mene sakupljaj grane. Prvo sam sekla grane, pa sve deblja i deblja stabla i sad sečem sve", priča Marija.

"Bila je prvo pomoćnik, sakupljala grane iza mene. Dobro je savladaja tehniku, dobro barata motornom testerom i ne stidi se ni jednog muškarca", kaže Ivan Patarić, drvoseča.

Mariju smo zatekli na rasčišćavanju staze koja u ograđenom pojasu loviša, ali to nije jedini Marijin posao u šumu.

"Radimo šumu. Dobijemo jednu parcelu, inspekcija premeri koliko ima drva, to se plati i onda sečemo, izvozimo drva iz šume, prodejmo. Uslužno krčimo stare voćnjake. Čistimo i bent", navodi Marija.

Videti ženu u šumi sa motornom tesretom nije svakidašnja slika. Marija kaže njeni Kupusinici prvo su se čudili, ali sada su se navikli, pa je često zovu radi seče u domaćinstvima, starim voćnjacima ili na druge poslove gde je potrebna motorna testera i vešta sigurna ruka.

"Kada sam počela videli su me ljudi pored benta gde smo radili i umalo nisu od čuđenja, pali sa traktora. Radili smo posle toga u selu u jednoj kući, tako da je se vuše niko ne čudi kada me vidi sa testerom u šumi. Kada osetim da mi drzhti ruka stamen, odmorim se. Nisam do sada imali nikakvu povredu. Dobro uradimo se sebe granom, ogrebemo se. To je normalno, to je šuma, ali drugih povreda nije bilo" , kaže Marija.

Marija i Ivan posla imaju tokom cele godine. U šumi, starim i zapuštenim voćnjacima, a najveći izazov bila je seča visokih jelki na seoskom groblju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.