Manji budžet - problemi u pozorištima?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji budžet - problemi u pozorištima?

Da će budžet za kulturu u narednoj godini biti najmanje 15 odsto manji, član Gradskog veća zaduženog za kulturu Vanja Vučenović objavio je pre nekoliko nedelja, ali je u izjavi za našu televiziju rekao da nema mesta za paniku. Međutim, čini se da je u pozorištima čiji je osnivač grad Novi Sad panika zavladala, jer neki radnici koji su ključni za određene pozorišne izvedbe nemaju ugovore za stalno, te je neizvesno hoće li im se ugovori u narednoj godini produžiti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Iz Gradskog veća zaduženog za kulturu kažu da su svesni potrebe za radnicima u pozorištu, ali da konačnu odluku ne donose oni.

"Grad Novi Sad, pa i pozorišta u Novom Sadu čiji je osnivač grad Novi Sad čekaju saglasnost kojom će se odobriti produženje ugovora svim zaposlenima na određeno vreme ili po dr. pravnim osnovama to odobrenje se čeka od Republike, odnosno od republičke komisije koja odlučuje o tom pitanju", kaže Vučenović.

Hoće li se radnicima novosadskih pozorišta čiji je osnivač grad produžiti ugovori, znaće se najverovatnije početkom 2016.

"Mislim da mi moramo da imamo neku informaciju do prvog januara, šta se tu dešava i sad svaki trenutak koristimo da dođemo do te informacije sa tog višeg nivoa. I mislim da ćemo doći do informacije koje će zadovoljiti naše ustanove kulture", objašnjava on.

Kultura Novog Sada nikada nije trpela, te ni ovoga puta nema mesta za brigu i paniku.

"To jeste problem, problem koji ne zavisi od grada, od gradske uprave za kulturu i od mene lično, kao resornog člana gradskog veća za kulturu, ali mislim da kultura grada nema razloga, bar Novog Sada, nema razloga za brigu i nema razloga da se podiže bilo kakava tenzija", kaže Vučenović.

U okviru jednog kandidata za evropsku prestonicu kulture izuzetno je važno da pozorišta čiji je taj grad osnivač, rade i proizvode program, međutim, u toku samog takmičenja, to nije presudni faktor za pobedu, kazao je Vučenović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.