Manifestacija Vaskrs na Paliću obradovala brojne mališane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2023, 14:15

Manifestacija "Vaskrs na Paliću" obradovala brojne mališane

Dan pre Vaskrsa, jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika, na Paliću je tradicionalno održana manifestacija "Vaskrs na Paliću". Program je bio namenjen pre svega najmlađima, a manifestacija je i ove godine imala turistički, kulturni i humanitarni karakter.

Kada govorimo o Vaskrsu, nezaobilazni deo tog praznika je ukrašavanje jaja. Mališani koji su danas bili na Paliću su međutim pre samog ukrašavanja imali zadatak da jaja pronađu. Sve je to deo tradicionalne manifestacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Vaskrs na Paliću", koja je organizovana peti put. Ukrašena jaja su posetioci mogli da kupe, a prihod od prodaje je namenjen Plesnom studiju "Boombox", kao pomoć za njihov odlazak na takmičenja. Pored njih, u programu je učestvovao novi Omladinski hor, kao i đaci Osnovne škole "Matko Vuković" iz Subotice.

"Poznati smo po tome da obeležavamo sve praznike koji su značajni. Vaskrs je najradosniji, najveći, najlepši hrišćanski praznik, a ovaj današnji povod, gde će biti i jedan gest čovekoljublja, gde ćemo pomoći nekome, da ipak ova naša deca odu malo da se takmiče, da pokažu šta znaju i koliko su toga naučili, to je nama još jedna tačka u kojoj želimo da učestvujemo i da kod dece razvijamo, pored svih tih veština koje imaju, pored svog znanja, pre svega tu je taj osećaj za drugog čoveka, za čovekoljublje, za davanje, a Vaskrs jeste praznik u kome se daje", kaže za RTV Mirjana Stevanović, direktorka škole "Matko Vuković" iz Subotice.

Tokom manifestacije su na Paliću izložena i dva velika jajeta, koja su ukrašavali đaci Politehnike škole, odnosno članovi Udruženja "Mali Princ".

"Jer je zapravo simbolika tog jajeta da se širi ljubav, radost i dobrota i da usrećuje ljude, jer su motivi na jajima zapravo – šta volim u Subotici i na Paliću – i samim tim su celogodišnje, znači nemaju baš samo uskršnju temu, Drugo jaje su oslikali iz našeg Udruženja "Mali princ", što me raduje, jer knjiga Mali princ ove godine puni 80 godina, i samim tim su i elementi na tom jajetu povezali Malog princa, tu bajku i našu Suboticu i Paliću, sve u jednoj lepoj simbolici", objašnjava Olivera Imbronović, predsednica Udruženja "Jogi", kao glavnog organizatora manifestacije.

"Vaskrs na Paliću" je prvi put organizovan 2017. godine, i od tada predstavlja neizostavni deo turističke ponude tog mesta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.