Manifestacija Srbija jednaka za sve na Trgu slobode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2019, 06:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manifestacija "Srbija jednaka za sve" na Trgu slobode

Bolja ekonomska pozicija Srbije zaslužna je za bolje ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava svih građana u Srbiji, izjavila je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović, na manifestaciji "Srbija jednaka za sve“ koja je održana u Novom Sadu povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

Kako je saopšteno iz Kancelarije, ona istakla da je Kancelarija tokom cele godine posvećeno radila na jačanju međusektorske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnje u oblasti ljudskih i manjinskih prava, uspostavljanju konstruktivne saradnje sa organizacijama civilnog društva i na podizanju svesti o značaju ljudskih prava u Srbiji.

"U prethodnom periodu usvojen je veliki broj zakona, strategija, a od posebnog značaja je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici", navela je Paunovićeva, ali je dodala da je i dalje neophodno raditi na unapređenju položaja žena, osoba sa invaliditetom, starijih osoba, kao i dece i pripadnika romske nacionalne manjine.

Ona je istakla da se na Kosovu Srbi i drugo nealbansko stanovništvo suočava s najgrubljim kršenjem osnovnih ljudskih prava.

Paunovićeva je podsetila da u Srbiji postoje 22 saveta nacionalnih manjina i Savez Jevrejskih opština, i da Srbija kao članica UN nastoji da na sve načine doprinese unapređenju tolerancije, jednakosti, ravnopravnosti i poštovanju ljudskih prava.

Ukazala je i da je za razliku od prethodnih godina, umesto u Beogradu, manifestacija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava održana u Novom Sadu, u saradnji s nacionalnim savetima, a da je plan da se ovakva praksa iduće godine nastavi u nekoj drugoj lokalnoj samoupravi.

U Novom Sadu je održana revija narodnih nošnji koje zauzimaju istaknuto mesto u kulturi i tradiciji svakog naroda, sa ciljem da se istakne uloga koju su imale kao nosilac identiteta naroda kroz istoriju i pokaže lepota različitosti i multikulturalnost Srbije.

Na manifestaciji je nastupio inkluzivni hor u Srbiji i regionu ISON koji okuplja decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, a zainteresovani su mogli da pogledaju izložbu plakata pod nazivom "Tolerancija 2" koja slavi i promoviše toleranciju autora Mirka Ilića, kao i da uživaju u nastupu vokalno instrumentalnog sastava "Retro akustik".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.